Het eigenwijze huisdierenboek

Zaterdag, 24 september, 2022

Geschreven door: Marc ter Horst, Tom Schoonooghe
Artikel door: Demi Stein

Over bijzondere huisdieren

[Recensie] Het Eigenwijze Huisdierenboek is een boek over, je raadt het al, eigenwijze huisdieren! Maar niet zomaar huisdieren. Marc Ter Horst geeft antwoord op vele interessante vragen en bespreekt huisdieren waar je vaak niet aan denkt.

Er zijn namelijk ook dieren in je huis, waar je niet bewust voor gekozen hebt. En sommige mensen hebben wel hele bijzondere huisdieren, die ook weleens wat aandacht verdienen.

In dit interessante non-fictie boek vind je daarom antwoorden op onder andere de volgende vragen:
– Welk dier eet zijn eigen keutels?
– Wat is het verschil tussen een lama en een alpaca?
– Hoe goed kunnen paarden tellen?

Voor de kleine Freek Vonk’s
We kennen natuurlijk allemaal wel Freek Vonk en zijn interessante, grappige maar vaak ook spannende dierenweetjes. Het Eigenwijze Huisdierenboek is uitermate geschikt voor de échte dierenliefhebbers onder ons. In dit boek worden namelijk niet alleen de hond, de kat en de hamster besproken. Maar je leert ook feitjes over de Axolotl en de huisspin, reuze interessant dus!

Het meest opvallendste en gelijk ook het gaafst aan dit dierenboek is dat het geen saai theoretisch non-fictie boek is. Je leert uiteraard veel door het lezen van dit boek, maar Marc ter Horst weet dit op een manier te brengen waardoor het ook nog eens vermakelijk en grappig is. Een goed voorbeeld hiervan is onderstaand citaat dat terug te vinden is in de bespreking over de alpaca:

“Veel mensen kennen het verschil niet tussen de lama en de alpaca. Als je ze naast elkaar ziet zijn ze wel makkelijk uit elkaar te houden. De alpaca is een stuk kleiner, heeft minder kromme oren en is veel vriendelijker dan de lama. Daarom zie je bij ons ook veel vaker alpaca’s dan lama’s. Dis is hier een handig ezelsbruggetje: zie je een alpaca in de wei, dan is het altijd een alpaca. Zie je een lama in de wei, dan is het meestal ook een alpaca”.

Naast dat ter Horst regelmatig een grapje verteld, is Het Eigenwijze Huisdierenboek wel echt een zeer interessant en leerzaam boek. Het is dan ook zeker een aanrader om in de klas te hebben bij dier of natuur gerelateerde thema’s of om in huis te halen voor jouw kleien Freek Vonk. De schrijfstijl van ter Horst is goed te volgen en hij legt alles zeer duidelijk uit, waardoor het geheel goed te begrijpen is.

Naast de informatie die Ter Horst je geeft kan je ook je ogen uitkijken met de illustraties gemaakt door Tom Schoonooghe. Op iedere pagina vind je een kleurrijke illustratie die ofwel het dier zelf laat zien of iets wat met het dier te maken heeft. Het leuke aan deze illustraties is dat het echt ‘getekend’ is en daardoor vermakelijk om naar te kijken is, maar tegelijkertijd ook duidelijke kenmerken van de dieren bevat waardoor de uitleg die ter Horst geeft herkenbaar is in de illustraties. Een goed staaltje samenwerking!

Het Eigenwijze Huisdierenboek is dus een non-fictie verhaal over allerlei soorten dieren, maar dan op een unieke en grappige manier uitgewerkt. Hier kan ieder kind, en stiekem ook de volwassenen die bang zijn voor de huisspinnen, heel veel van leren.

LeesfragmentVoor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Wordt Vervolgd