"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het feest andersom

Zaterdag, 25 september, 2021

Geschreven door: Paul Biegel, Aron Dijkstra
Artikel door: Katelijne van Alem


“Verpleegkundige Bas plakte een pleister op het been van opa Jansen”

De auteur

[Recensie] Paulus Johannes (Paul) Biegel (Bussum, 25 maart 1925 – Laren, 21 oktober 2006) was een Nederlandse schrijver, die vooral bekendheid geniet vanwege zijn kinderboeken. Voor zijn werk ontving hij onder meer twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en een nominatie voor de Hans Christian Andersenprijs.

Biegel, de jongste zoon in een gezin van negen kinderen, groeide op in Bussum en Amsterdam. Als kind toonde hij meer interesse in buiten spelen dan in lezen, maar hij hield wel van de sprookjes van de Gebroeders Grimm en de verhalen van Jules Verne. Het eerste verhaal van zijn eigen hand, getiteld De ontevreden kabouter, werd gepubliceerd in het nieuwsblad De Tijd toen de schrijver veertien jaar oud was.

Vanaf 2007 werden 20 van zijn beste werken door de uitgeverijen Holland en Lemniscaat heruitgegeven onder de titel “De Biegel Bibliotheek”.

Boekenkrant

De illustrator

Illustrator en schrijver Aron Dijkstra (Sneek, 1992) tekent sinds het moment dat hij een potlood kon vasthouden. Met zijn creatieve geest hield hij er als jongen al van om verhaaltjes te verzinnen, die hij tot leven bracht met heel veel tekeningen.

Daar is nu aan veranderd, behalve dat Aron in 2011 naar Rotterdam verhuisde waar hij in 2015 een studie Illustratie op de Willem de Kooning Academie afrondde. In 2016 debuteerde hij als auteur en illustrator bij Clavis Uitgeverij met zijn prentenboek Ridder Roel de drakenvechter.

Arons tekenstijl kenmerkt zich door dynamische perspectieven, toegankelijkheid en kleurrijkheid. Hij heeft een voorkeur voor traditionele materialen zoals inkt, potlood en verf. Er komt geen computer aan te pas. Het teken- en schilderambacht bestudeert hij graag in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, waar hij werkt als museumgids en docent. Vanuit zijn woning in Pijnacker, een rustig dorpje middenin de Randstad, legt hij de hand aan nieuwe boeken en prentenboeken.

Verhaal

“Heb je weleens gehoord van het feest Andersom? Nu vieren we het niet meer, maar vroeger wel. Op Andersomdag deden kinderen het werk van grote mensen. En die grote mensen dan? Die moesten naar school! ”.
[Tekst achterflap]

Beroepen

Er komen allemaal beroepen langs in dit boek! Herken je er een paar van? Bijvoorbeeld de verpleegkundige, de politieagent, kantoormedewerkers en een nieuwslezer. Wat zou jij graag willen doen als je groot bent? Er is genoeg te vinden in dit boek!

Vormgeving

Een geweldig boek. De Andersomdag wordt prachtig uitgewerkt, het hele boek zit vol grapjes en hilariteit. Het is natuurlijk de droom van ieder kind om een dag de rol van ouder te mogen spelen. En wat komt daar allemaal bij kijken? Dat vind je in dit boek!

Het stukje over het naar bed brengen van de grote mensen door de kinderen zal veel herkenbaarheid oproepen, waarbij je op de pagina erna ziet dat de ouders op de trap naar beneden kijken en niet boven willen zijn. Of het nieuws waarop te zien is dat een moeder weigerde naar school te gaan en de minister-president een onvoldoende voor zingen kreeg, dat zullen veel kinderen erg grappig vinden. Toch jammer dat Andersomdag niet meer bestaat! Wie weet kun je het thuis nog een beetje naspelen? ????

Een boek dat mooi is om voor te lezen, door de vele avonturen die er op Andersomdag beleeft worden. Op een gegeven moment nog steeds leuk wanneer kinderen zelf kunnen lezen, waardoor het boek lang bruikbaar blijt.

De illustraties van Aron Dijkstra zijn prachtig om naar te kijken. Op de pagina’s zie je direct wat er gebeurt, het hele verhaal wordt daarop verteld. Zeer gedetailleerd en sfeervol.

Een aanrader dit geweldige boek!

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles 

Boeken van deze Auteur: