Het geheim van Bond en Smolders

Zaterdag, 25 april, 2020

Geschreven door: Tom Staal, Ralph Bond
Artikel door: Eva Reinders

Niet geschikt voor beginners

Zoals Amsterdammers in de rij staan voor een taartje bij Holtkamp en ze in Tilburg omrijden via Oisterwijk voor de worstenbroodjes van Robèrt, zo gaat Utrecht voor het beste brood en banket naar Bond & Smolders. De bakkerij in hartje centrum werd meer dan vijftien jaar geleden door patissiers-echtpaar Ralph Bond en Patty Smolders overgenomen van haar ouders en is een begrip. Tom Staal zou je kunnen kennen als reporter voor GeenStijl en PowNed en van de culinaire mini-documentaires die hij maakt(e) onder de titel Skaveren (straattaal voor ‘eten’). Ralph en Tom raakten bevriend en nu is er dus het boek.

Het ontwapenende enthousiasme van Tom en de aan fanatisme grenzende liefde voor het bakkersvak van Ralph zijn aanstekelijk. Tom is in zijn teksten geen neutrale journalist, maar vertelt bijna verliefderig over zijn avonturen met Ralph in Parijs en deze creatieve geest, die brood met bierbostel (‘afval’ van lokale bierbrouwerij Maximus) en een eclair met een laagje knapperig korstdeeg bedenkt. De passie voor de bakkerij, het brood en niet te vergeten de vanille spat van de glanzende pagina’s van de paperback op magazineformaat. Het is wat veel Bond en weinig Smolders, maar aangezien Patty volgens vele bronnen de ‘olie in de machine’ én uiteindelijk de baas is, moeten we er maar vanuit gaan dat ze het eens is met haar beperkte rol in het boek.

De ruim twintig recepten van bekende klassiekers als de hazelino, chocoladetruffeltaart en de citroen-merenguetaartjes (sic) hadden wat strakker uitgewerkt kunnen worden en zijn, zoals de inleiding terecht vermeldt, niet voor beginners. Na het lezen van de verhalen wil je dolgraag zelf aan het bakken, maar voordat je daar aan begint, doe je er goed aan de ingrediëntenlijst en bereiding zorgvuldig door te lezen en eventueel wat extra hulp te zoeken bij iets nauwkeuriger recepten zoals die van Cees Holtkamp. En wie wijs is, trakteert zichzelf op een bezoekje aan Bond & Smolders.

Wordt Vervolgd

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl