Het geheim van de gevaarlijke museumschat

Zaterdag, 27 februari, 2021

Geschreven door: Maren Stoffels
Artikel door: Rita Pontororing

Het schildersmeisje

[Recensie] Wat een spannend boek. Daar komt nog bij dat kinderen veel te weten komen over het jaar dat De Nachtwacht geschilderd is.

Lisa’s klas is in het Rijksmuseum. Lisa is een meisje dat heel graag tekent. Ze geniet dan ook van het bezoek aan het Rijksmuseum, met haar klasgenoten. Op het moment dat de klas het meesterstuk van Rembrandt bewondert, krijgt haar tweelingbroer Ryan het aan de stok met klasgenoot Tom. Tom valt achterover, en valt in het doek van de Nachtwacht. Hij valt letterlijk ìn het doek. Broer Ryan realiseert zich dat hij achter Tom aan moet, wil hij hem nog terug zien en hij sleurt zijn zus mee het doek in.

En zo vallen ze alle drie de zeventiende eeuw in en wel in het jaar 1642, het jaar van de Nachtwacht. Hierdoor maken jeugdige lezers kennis met de gewoontes, de sfeer, het leven in die tijd. De belevenissen van het drietal maakt dat het boek geen opsomming wordt van feitjes uit die tijd maar kinderen krijgen een stukje historie mee door over een avontuur te lezen.

Erg leuk om op deze manier kinderen een klein stukje historie mee te geven. Natuurlijk ook een aantal wetenswaardigheden over het schilderij.

Hereditas Nexus

Het boek leest lekker vlot, is nergens langdradig. De kleine zwartwit tekeningen illustreren het leven in die tijd. Fictie en non-fictie draaien om elkaar heen. Daardoor wordt er veel aandacht besteed aan het meisje in het licht op het schilderij van Rembrandt. En het slot van het boek is zo verrassend.

Dit boek lezen en òp naar het Rijksmuseum en met de avonturen van Tom, Ryan en Lisa in het hoofd gaat het beroemde werk van Rembrandt, de Nachtwacht helemaal leven.

Het geheim van de gevaarlijke museumschat hoort bij de serie “Het geheim van …” Kinderen kunnen hun verhaal schrijven en opsturen naar uitgeverij Leopold. De uitgever kiest uit de vele inzendingen het beste verhaal dat vervolgens door een auteur wordt herschreven. Dit verhaal is ingestuurd door Vito Šijan. Maren Stoffels heeft zijn verhaal herschreven.

Achterin dit boek staat een hele lijst van deze serie. Dit deel is vast de leukste! Dat kan niet anders.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles