Het geheim van Grace

Woensdag, 3 februari, 2021

Geschreven door: Mariska Overman
Artikel door: Patrice van Trigt

[Recensie] Zevenentwintig jaar geleden was Maud voor het laatst in Ierland voor familiebezoek. Ze kan zich niet zo heel veel herinneren van haar tante Josie, alleen dat ze in een wit huis aan zee woonde. Al die jaren was er geen contact en groeide Maud op in Nederland. Groot is dan ook de verbazing wanneer ze van Josie het verzoek krijgt om de zomer bij haar door te brengen. Behalve dat Maud wel wat rust kan gebruiken om haar leven te overdenken, is ze ook geïntrigeerd door de inhoud van de brief. Tante Josie heeft haar iets te vertellen dat ‘van levensbelang’ is.

“Dit begon niet goed. Helemaal niet.”

Opschudding
Bij aankomst op Ringarogy Island in Cork staat Maud een onaangename verrassing te wachten. De ontvangst door de stugge bevolking, de reactie op haar aanwezigheid en de zaken waarmee ze te maken krijgt vallen koud op haar dak. Maar nu staat ze daar, wat moet ze nu? Gevolg geven aan haar intuïtie en proberen te achterhalen wat het belangrijke nieuws van Josie was of weer terug naar Nederland met onbeantwoorde vragen? Maud besluit tot het eerste. Iets dat voor veel opschudding zorgt in het doorgaans rustige plaatsje.

Al snel maakt ze kennis met een aantal locals. Hun houding naar haar toe roept een ongemakkelijk gevoel op. Meer nog staat ze versteld van hun bijgeloof dat voor de nodige verwarring zorgt. Maud is veel te nuchter om mee te gaan in die flauwekul maar toch kan ook zij bepaalde zaken niet verklaren. Er zijn zelfs momenten dat ze serieus aan haar verstand twijfelt. Die plek, dat huis, het bezorgt haar geregeld de kriebels. Op jacht naar antwoorden krijgt ze hulp van James, de lokale advocaat. Maar Maud kent hem niet, moet afgaan op wat hij haar vertelt en haar gevoel. Ze weet niet wie te vertrouwen is. Wat ze wel al heel snel in de gaten krijgt is dat er meer speelt en dat er geheimen zijn waarvan ze tot op heden geen weet had. Alles komt op losse schroeven te staan, zelfs haar eigen leven. Er zit niet anders op dan doorzetten, en dat brengt haar op bepaalde momenten zelfs in hachelijke en mysterieuze situaties.

Trouw

“Fairytales are more than true: not because they tell us that dragons excist, but because they tell us that dragons can be beaten.”

Mythes en legendes
Het geheim van Grace
is een totaal ander verhaal dan ik van Mariska Overman gewend ben. Maar wat heeft ze me verrast! Dit boek is zowel intrigerend als fascinerend, bevat spanning en romantiek, is mysterieus en doordrenkt van mythes en legendes. Ik hou ervan! Je leert ook nog eens wat over de Ierse geschiedenis en tradities. Ik heb ook wel moeten lachen om sommige dingen hoor. Er gebeurt ontzettend veel en samen met Maud reis je door het mooie Ierland. Op zoek naar antwoorden. Er ontrafelt zich een bepaald beeld dat zowel confronterend als pijnlijk is. Het verklaart uiteindelijk zoveel voor Maud. Ze is een sterke jonge vrouw die haar hakken in het zand zet en niet van opgeven weet. Die combinatie van spanning en humor werkt heel goed in dit verhaal. Dat is ook te danken aan de hoofdpersonages! De vreemde en kleurrijke figuren doemen op en verdwijnen weer net zo gemakkelijk, wanneer je net als de bewoners bijgelovig bent, staat je nog wat te wachten.

De cursieve passages in het boek zijn direct aan jou gericht. Hierdoor raak je enorm betrokken en krijg je het gevoel door een soort voice over te worden toegesproken. Dit is een apart en leuk vertelperspectief dat voor extra mysterie zorgt. Dit verhaal is alsof je een avonturenboek leest in thrillervorm, het is een keer iets nieuws, heel verfrissend. Er zijn momenten ronduit spookachtig, griezelig. Dat komt vooral ook omdat deze gedetailleerd zijn beschreven, je voelt de mist zich om je heen sluiten, hoort de zee breken op de kliffen en de wind door het huis waaien, de deuren kraken. Zag je daar nou ook die schim?

” ‘Niet echt gebeurd’ is niet hetzelfde als ‘Niet waar’.“

Heel beeldend beschrijft Overman de Ierse sfeer en haar folklore. De natuurpracht, de regenbuien, de typische bevolking met hun bijzondere gewoonten, alles komt tot leven. Dit is een heel ander boek dan je zou verwachten en het riep allerlei associaties bij me op. Het bevat elementen van een thriller, een sprookje, een avonturenboek, een roman en zelfs een beetje fantasy. Wat een bijzonder boek en wat kan Overman toch heerlijk schrijven! Ze speelt met woorden, houdt het lang wazig en verdacht. Je vertrouwt niemand, heerlijk toch? De herkenbare, vlotte pen van Mariska neemt je meteen mee op sleeptouw en laat je kennismaken met een andere kant van Ierland.

Overman schrijft luchtig wanneer nodig, spannend en mysterieus waar kan. Met een duidelijk oog voor tradities en het prachtig, robuuste land waan je je in Ierland. Het land met een rijke geschiedenis dat niet vies is van sprookjes, feeën en piraten, fantasieën, legendes en mythes. Een ideale combi, wat een lekker boek is dit! Deze auteur heeft haar huiswerk goed gedaan, dat merk je aan de research, toppie!

Ik hou van ‘anders’, ik lees dit graag! Het geheim van Grace is me heel goed bevallen. Daarom vier dikke sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Het geheim van Grace

Hoofdzaak

Voltooid

Verdoemd

Het geheim van Grace