Het geheim van Michelangelo

Zaterdag, 14 augustus, 2021

Geschreven door: Carlo A. Martigli
Artikel door: Rita Pontororing

Geen wolhandelaar worden maar kunstschilder

[Recensie] Bij het lezen van de eerste regels, word je als lezer onmiddellijk in het verhaal getrokken. Eigenlijk in een stuk geschiedenis. Het geheim van Michelangelo begint in het jaar 1534 met de belevenissen van Jacob van Pistoia. Hij wil graag kunstschilder worden maar met een vader die hem wil dwingen om ook wolhandelaar te worden, is voor Jacob de enige oplossing om van huis weg te lopen.

Ook wordt er in de proloog al verteld over een geheim dat Jacob moet bewaren voor zijn leermeester, de grootste schilder en beeldhouwer allertijden: Michelangelo. Dit brengt meteen een stuk spanning in het verhaal, je wilt als lezer gewoon doorlezen. Dat kan niet anders.

Jacob heeft het geluk gehad dat hij in de leer mocht bij Michelangelo. De kunstenaar is bezig met zijn schilderingen voor de Sixtijnse kerk, dit doet hij in opdracht van de paus.

Door de belevenissen van Jacob krijg je als lezer een goed tijdsbeeld. Eveneens rond de geschiedenis van de Paus, de wijze van geld verzamelen om aan de schilderwerken die onder leiding van Michelangelo gemaakt worden, te vergaren.

Wordt Vervolgd

Stukken geschiedenis gaan aan je voorbij, geen wetenswaardigheden maar zo in het verhaal verwerkt dat het de spanning opvoert. En dan ontdekt hij ook nog dat Michelangelo betrokken is bij allerlei geheimzinnige gebeurtenissen. Jacob heeft zo zijn twijfels en wil uitzoeken hoe zijn leermeester betrokken is bij allerlei zaken. Is zijn leermeester er wel bij betrokken?

Jacob weet ook niet zo goed wie hij nou kan vertrouwen. Gelukkig ondervindt hij in zijn vriendschaap met Lisa een steun doordat hij met haar over zijn twijfels kan praten.

Een prachtig boek waarin je de wederwaardigheden van Jacob mee beleeft maar waarbij je veel te weten komt over Rome en hoe de leefomstandigheden in Rome waren in de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt.. Vooral de beschrijvingen van de smerige straatbeelden maken indruk. Bovendien krijg je ook een beeld van de rol van de kerk in die tijd

Het boek is een jeugdboek maar het zal volwassenen ook boeien. Vooral de informatie over het werk van Michelangelo is heel boeiend om te lezen.

Achter in het boek, onder Noot van de auteur, legt schrijver Carlo A. Martigli uit wat historisch juist is en welke personages hij verzonnen heeft.  Het geheim van Michelangelo is zijn derde kinderboek.

Het boek is vertaald door Dorette Zwaans en Rianne Aarts. Aansluitend op dit boek geven zij advies om met dit boek aan te sluiten op het thema van de kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil.

Voorin in het boek is een kaart van Rome weergegeven. Een paar illustraties zijn ook in het boek te zien.

Een spannend, goed leesbaar boek met veel historische wetenswaardigheden.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles