"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het geschenk

Dinsdag, 27 oktober, 2020

Geschreven door: Edith Eger
Artikel door: Evert van der Veen

12 lessen die je leven kunnen redden

[Recensie] Edith Eger is van Hongaarse afkomst en werd als kind naar Auschwitz getransporteerd waar zij haar ouders verloor. Haar boek Het geschenk is geënt op haar persoonlijke levenservaringen en haar praktijk als psycholoog. Zij noemt haar therapeutische aanpak “… een mengeling van inzichtelijke en cognitief-georiënteerde theorieën en methodes”, pagina 13.

De kern van haar visie is dat een mens kan groeien tot innerlijke vrijheid waarbij hij boven de beheersende omstandigheden komt te staan. Zelf voelde zij zich jarenlang een gevangene van haar oorlogsverleden. In haar eerder verschenen boek De keuze vertelt zij daarover. Dit boek is een praktische handleiding voor anderen om tot een rijker leven te komen.

In twaalf hoofdstukken verkent zij “gevangenissen van de geest” en wil zij mensen uit hun rol van slachtoffer halen en hen bewust maken van hun mogelijkheid om voor een ander leven te kiezen. Het boek is doorspekt met verhalen uit haar psychologische praktijk en bevat veel, vaak ingrijpende, levensverhalen van mensen. Op deze wijze weet de auteur haar eigen verhaal in een bredere context te plaatsen waardoor de herkenbaarheid voor de lezer wordt vergroot.

Eger reikt aan het slot van elk hoofdstuk ‘sleutels’ aan: praktische tips die het betoog samenvatten en toepasbaar maken.

Schrijven Magazine

Eger pleit voor een eerlijke relatie tot het eigen verleden en het innerlijk. Alleen door de, soms bittere, waarheid onder ogen te zien, kan een mens genezing vinden. Zinvol zijn haar opmerking in het hoofdstuk over onverwerkt verdriet: “Alle therapie is rouwverwerking… Verdriet gaat vaak niet over wat er is gebeurd. Het gaat om wat er niet is gebeurd”, pagina 108. En: “Genezen betekent niet ergens overheen komen, maar dat we in staat zijn om gewond én heel te zijn, om geluk en vervulling te vinden in ons leven ondanks ons verlies”, pagina 1123 – 114.

Aangrijpend is haar verhaal over een balletvoorstelling op 4 mei 2019, geïnspireerd op haar dansen voor Mengele in Auschwitz. Pas toen besefte zij dat Mengele meer gevangene van de omstandigheden was dan zijzelf. Het boek eindigt met een persoonlijk getint appèl aan de lezer.

Prachtig om te lezen hoe iemand haar moeilijke verleden weet te vertalen naar een open en hulpvaardige houding jegens anderen. Dit geschenk van innerlijke bevrijding gunt Eger al haar lezers.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles