‘Het groene kristal, Terra 7 boek 1’

Woensdag, 30 mei, 2018

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Perfecte Buren

In 2192 is namens de Verenigde Naties een groep mensen vertrokken van aarde naar een andere planeet op zoek naar een beter bestaan. Pas na enkele eeuwen vindt men deze verloren gegane informatie terug. Het is dan inmiddels het jaar 2671. Men heeft jarenlang gedacht dat het een mythe was, dat de kolonisatie van Terra 7 nooit heeft plaatsgevonden. Men besluit een bemande missie te sturen naar Terra 7 om vast te stellen hoe het na al die tijd gesteld is met de kolonisten.
Om erachter te komen hoe het de kolonisten is vergaan, besluit men om een expeditie naar Terra 7 te sturen om hen te bestuderen en te onderzoeken of de kolonisatie van de planeet is gelukt.

Als een groep wetenschappers Terra 7 bereikt, komen zij er tot hun verbazing achter dat er technologie aanwezig is op de planeet. Dit terwijl Terra 7 was gekoloniseerd met de onderliggende gedachte technologie af te zweren om zo een geweldloze samenleving te vormen. De samenleving op Terra 7 is een heel stuk minder vredelievend dan men op aarde had verwacht. Hun shuttle wordt beschoten en het team weet met behulp van een redding capsule te landen op Terra 7. Eenmaal op de planeet worden zij bedreigd door enkele bewoners en dankzij twee Terranen, Dion (een Groene met telepathische krachten) en Zania (een Terrazone) weten ze te ontsnappen. Helaas moeten de wetenschappers de capsule achterlaten om hun eigen leven te redden. Dion en Zania vertellen de aardse wetenschappers dat het technologisch geavanceerde volk dat achter de aanval zat, genaamd Afranen, vijandig zijn. De groep wetenschappers heeft de opdracht meegekregen zich niet te bemoeien met de manier van leven op de gekoloniseerde planeet. Dit wordt echter moeilijk, omdat de capsule aardse informatie en technologie bevat die niet in handen mag komen van de Afranen. Dit zou het leven op Terra 7 te veel kunnen beïnvloeden. Als ze wederom door een patrouille Afranen worden aangevallen en Redbod, de leider van de groep wetenschappers, gevangen wordt genomen verandert dit echter alles. Ze besluiten om met hulp van Zania en Dion Redbod te vinden en te bevrijden en tegelijkertijd de capsule veilig te stellen.

De proloog legt in het kort uit hoe Terra 7 weer ontdekt is. Het is een transcriptie van de toespraak van een minister van Intergalactische Zaken. Het eerste hoofdstuk begint geheel verrassend, anders dan ik had verwacht en pakte mij direct doordat je midden in een spannende scène terecht komt.

Het vinden van Terra 7 is de inleiding naar intrigerend en boeiend verhaal. Het leest aangenaam en is fantasierijk. Esther Wagenaar heeft een bijzondere planeet geschapen met Terra 7. Door haar kleurrijke beschrijvingen leer je de prachtige planeet en zijn bewoners goed kennen. Het blijkt dat de kolonisten zich vlak na aankomst op Terra 7 hebben bezig gehouden met genetische manipulatie van gewassen en dieren om te kunnen overleven op de planeet. Deze techniek hebben ze echter ook op zichzelf toegepast waardoor er uiteindelijk verschillende volken zijn ontstaan en zij erg anders zijn geworden qua uiterlijk en karakter ten opzichte van de mensen op aarde. De volken worden door één volk, de Afranen, overheerst en onderdrukt. Dit komt omdat zij in bezit zijn van hoogstaande technologie en wapens. De Afranen zijn wreed en spelen de andere volken tegen elkaar uit om hun machtspositie te versterken. Zo zijn bijvoorbeeld de Groenen en Terrazones door de Afranen gemanipuleerd en daardoor elkaars vijand geworden. Het is mooi om te zien hoe de Groene Dion en de Terrazone Zania gedurende het avontuur leren met elkaar om te gaan. Mede door deze twee personages leer je de planeet en de manier van leven goed kennen.

Boekenkrant

Dankzij de avonturen en uitdagingen waar zij voor komen, geldt dit ook voor de hoofdpersonages. Deze zijn daarnaast goed uitgewerkt en hebben diepgang. Elk van hen heeft een keuze te maken die hun eigen toekomst zal veranderen. Elk van deze personages heeft iets specifieks in zijn of haar karakter waardoor zij mijn hart hebben gestolen. Je leeft intens met hen mee.

Wat mij aangenaam verraste was het feit dat het boek niet zozeer alleen gaat om het ontdekken van een verloren gewaande kolonie, maar dat het ook dieper ingaat op het leven van de diverse volken zelf op de planeet. Het groene kristal is niet alleen maar een sciencefiction boek, het is ook een fantasy-verhaal, vol magie en paranormale krachten zoals telepathie. Esther Wagenaar weet deze twee genres op een originele wijze met elkaar te verweven en je als lezer te boeien. Vooral de Groene Dion, zijn leven en zijn voorspelde toekomst spelen een belangrijke rol in dit deel van de serie “Terra 7”.

Tegen het einde weet de schrijfster mij nogmaals te verrassen met een volledig onverwachte gebeurtenis die zeker een vervolg zal krijgen in de volgende delen. Ik heb boek 1, Het groene Kristal, met veel plezier gelezen en ben benieuwd naar de volgende twee delen. Achterin het boek staan korte samenvattingen van het tweede en derde boek uit de serie. Boek 2 krijgt de titel Het huis van de Roos en boek 3 Het antiparadijs.

Het groene kristal is een origineel verhaal dat vlot en aangenaam leest en dat vele onverwachte, spannende, maar ook emotionele gebeurtenissen bevat. Een echte aanrader voor liefhebbers van zowel sciencefiction als fantasy. Ik heb genoten van het boek en geef Het groene kristal graag 4 sterren.

Jeanine

Eerder verschenen op Perfecte Buren.