Het grote dieren doeboek

Zaterdag, 25 juni, 2022

Geschreven door: Frances Evans
Artikel door: Rita Pontororing

Met originele doe-opdrachten

[Recensie] Neem heel veel soorten dieren combineer de kenmerken van bekende en onbekende dieren met verschillende activiteiten en je komt uit op Het grote dieren doeboek.

Er verschijnen heel veel doeboeken. Vooral doeboeken waar rondom dieren allerlei leuke spelletjes worden beschreven, zijn populair. Over een maand breekt de zomervakantie aan en dan kan een doeboek á la vakantieboek bijvoorbeeld achter in de auto zeer welkom zijn. Of op regenachtige dagen, noem maar op.

Prachtige kleurrijke illustraties van Jena Claude omlijsten alle doedingen in Het grote dieren doeboek. Maar niet voordat eerst de opdracht gelezen is natuurlijk. Daar begint elke pagina mee. De opdracht waar een dier in voorkomt heeft Frances Evans heel origineel verwerkt. Geen ‘zoek het voorwerp bij het bijpassende plaatje’. Nee, een titel als “Verbijsterde Vogels”, satijnblauwe prieelvogels die zo uit hun doen zijn dat ze hun nest niet meer kunnen vinden.

Denk je misschien dat een prieelvogel niet bestaat, hij bestaat echt. Kijk ook naar de vorm van hun nest, natuurgetrouw getekend door Claude. Ook vertelt de auteur wat kenmerkende dingen over deze vogels. Voor hele jonge kinderen die nog niet zo goed kunnen lezen, biedt deze opdracht de kans om de bladzijde voor te lezen en samen de vogel te bestuderen. De opdracht is een zoekopdracht die hele jonge kinderen ook aankunnen.

Maar er zijn ook lekker moeilijke opdrachten. Een echte quiz, een kennisquiz over het Amazonewoud met multiple choice vragen. Test je kennis. Nog zo’n moeilijke opdracht: In een pauwenpuzzel de coördinaten opschrijven. En natuurlijk naast de opdracht weer wetenswaardigheden.

En gelukkig, de oplossingen staan achter in het boek als je het echt niet weet. Op de achterflap kunnen we lezen dat er meer dan tachtig puzzels te vinden zijn. Dit doet tekort aan dit doeboek, het zijn niet alleen puzzels. De opdrachten zijn zo verschillend en ook origineel, voor hele jonge kinderen en moeilijkere opdrachten voor oudere kinderen. Dus niet alleen puzzels.

Wetenswaardigheden, originele doe opdrachten, titels die aanstekelijk werken, Het grote dieren doeboek is een echt vakantieboek met heel veel verschillende taken. Veel plezier gegarandeerd.Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boekenkrant