Het grote kleine monster

Zaterdag, 12 januari, 2019

Geschreven door: Pim Lammers
Artikel door: Katelijne van Alem

‘IEEE!’ klinkt het nog eens. En dan: ‘KRRRG!’ Wat is hij groot!

De auteur

[Recensie] Pim Lammers is een Nederlandse schrijver, in 2017 verscheen zijn eerste prentenboek Lammetje. Lammetje is eigenlijk een varken en heeft als thema transgender zijn. Dit boek werd bekroond met de Zilveren Griffel, hij was daarmee de jongste winnaar. Pim schrijft ook voor volwassenen.

Illustrator

Joris Thys komt uit Kruibeke. Hij heeft de opleiding Grafische en digitale media gedaan en studeerde af in de richting Grafisch Ontwerp-illustratie. In 2013 won hij de illustratiewedstrijd Goed voor Druk, hij heeft meerdere prijzen ontvangen inmiddels. Joris werkt als zelfstandig illustrator en vormgever in België. Ook geeft hij les.

Schrijven Magazine

Achterflaptekst

“De papa van Edo jaagt op monsters: grote monsters met sterke klauwen en vuur uit hun neus. Edo wil mee, maar dat mag niet van papa. Dat is gemeen! Edo is wel klein, maar hij weet zeker dat hij monsters kan vangen. Stiekem sluit hij het bos in en ontdekt daar een echt monster…

Een spannend en grappig verhaal over monsters en stoer zijn.”

Verhaal

Edo wil zijn papa graag helpen met het jagen op monsters. Ze horen bij de bakker, in het circus en in de kerk dat mensen een groot monster hebben gehoord. Ze hebben enge geluiden gehoord, maar het monster nog niet gezien. De papa van Edo is jager en gaat op zoek naar het monster. Omdat het een groot monster is, mag Edo niet mee. Dat vindt Edo heel jammer, hij kan best meezoeken en is niet bang.

Dan gaat Edo zelf op onderzoek uit, en komt oog in oog met het monster. Een mooi avontuur begint…

Vormgeving

Dit boekje is rechthoekig en degelijk van vorm. Goed vast te houden en te volgen voor de beginnende lezers. De prenten vullen het verhaal mooi aan, zij zijn mooi van kleur en prachtig getekend. De pagina’s in het boek hebben verschillende achtergrondkleuren, wat het boek prettig in gebruik maakt. De zinnen zijn kort en goed te volgen. Af en toe komt er herhaling in voor, wat het ook fijn maakt voor jonge lezers. Het is een heel geschikt boek om zelf te gaan lezen, maar kan zeker ook gebruikt worden om voor te lezen.

Thema’s

Het boek leent zich voor gesprekken rondom verschillende thema’s: heb jij weleens iemand geholpen of mocht je nog iets niet omdat je misschien te klein was? Wil jij graag stoer zijn en wil je je weleens verkleden als een monster? Met je kind zou je met karton een masker kunnen gaan maken en met doeken zouden jullie je kunnen verkleden als monsters. Er zit heel veel in dit boekje, waardoor het multi-inzetbaar wordt!

De tegenstelling tussen klein zijn en niet groot wordt ook erg mooi uitgewerkt. Het verhaal is perfect aangepast op het leesniveau, er zitten levendige dialogen in en een erg goede spanningsopbouw.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Kamiel de kameel

Het lammetje dat een varken is