Het grote vouwboek

Zaterdag, 18 juli, 2020

Geschreven door: Janet de Vink
Marleen Tammeleng
Artikel door: Rita Pontororing

Creatief met vouwsels

[Recensie] In Het grote vouwboek staan vouwopdrachten met voorbeelden en instructies om de opdrachten goed uit te voeren. De auteur van het vouwboek Janet Vink, noemt zich de “vouwjuf.”

De inleiding vertelt dat Vink geïnspireerd is geraakt door Friederich Fröbel die vooral bekendheid kreeg door  het vouwen omdat dit materiaal voor iedereen voorhanden is. Volgens Fröbel raakt de leerling niet geboeid als er geen duidelijke opbouw is in de vouwopdrachten.

De opbouw in de vouwopdrachten hebben een doorgaande leerlijn die is gebaseerd op de leerlijn van Fröbel. Dit staat heel duidelijk beschreven in de inleiding.

En dat maakt Het grote vouwboek een bijzonder boek. De keuze van de vouwwerken komen voort uit deze leerlijn. Het zijn dus niet alleen leuke vouwopdrachten maar er is goed nagedacht over de manier waarop gevouwen moet worden.

Bergen

Vink heeft haar vouwboek gebaseerd op de volgorde van basisvouwsels van Fróbel. Behalve de leuke vouwsels die gedaan kunnen worden met kinderen vanaf 5 jaar, is de achtergrondinformatie te lezen in de inleiding interessant om eerst door te nemen. Zeker voor de thuissituatie.

De basisvouwsels geven kinderen de vrijheid om zelf creaties te leggen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 5jaar. Immers de basisvormen zijn goed te doen voor deze doelgroep. Volg wel het advies van de vouwjuf en Fróbel: “Op een vouwsel wordt nooit getekend. Vouwwerk wordt versierd met knip-en plakwerk.” De versiersels bestaan uit knipwerk voor de wat grotere kinderen.

Dat is ook mooi aan Het grote vouwboek,  er is een opbouw van gemakkelijke tot moeilijker vouwsels. De uitgebreidere werkjes zijn enkele figuren uit bekende kinderboeken zoals bv. agent en boef. Alle voorbeelden worden duidelijk en vooral uitvoerbaar beschreven. Cijfers en letters kunnen eveneens gevouwen worden.

Zeker een zeer bruikbaar boek op school. Maar ook erg leuk om thuis creatief bezig te zijn met kinderen. Het boek ziet er aantrekkelijk uit met fraaie foto’s van de vouwvoorbeelden. Een  musthave om thuis creatief aan de slag te gaan. Zeker met deze combinatie, een techniek leren en creatief bezig zijn.

Kijk op de site van de vouwjuf naar meer ideeën.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles