"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het huis aan het strand

Zaterdag, 18 februari, 2023

Geschreven door: Jenny Hale
Artikel door: Denise de Groot

Een nooit verstuurde liefdesbrief

[Recensie] Als lezer is het heerlijk om in een boek weg te dromen. De schrijfstijl hoeft dan niet al te ingewikkeld te zijn en er hoeven ook geen heftige onderwerpen aan bod te komen. Als je even je verstand op nul wil zetten en je wil verliezen in een romantisch verhaal is Het huis aan het strand zeker een aanrader.

Dit boek gaat over Melanie, die een grote som geld erft na het overlijden van haar oma. Alhoewel dit geld natuurlijk bedoeld is voor een nieuw begin, vindt Melanie het moeilijk om opnieuw te beginnen dan dat ze van te voren dacht. Volgens haar oma’s wens koopt ze het verlaten huis aan het strand, al kun je het beter een bouwval noemen. Al snel zit ze met haar handen in het haar. Al snel komt ze er achter dat dit huis een geheim heeft. Spookt het, zoals de andere doprsgenoten zeggen, of is er sprake van een oude bewonder die altijd hoop op liefde bleef houden?

De schrijver van dit boek is Jenny Hale. De auteur heeft al meerdere boeken op haar naam staan, maar Het huis aan het strand is voor alsnog het enige boek dat vertaald is. Ze is begonnen met een paar novelles en al haar boeken staat een bepaald seizoen centraal.

Luchtige schrijfstijl
Dit boek is vooral geschikt om bijvoorbeeld lekker in de zon te lezen, bijvoorbeeld op vakantie. Dat komt niet alleen doordat dit boek zich op het strand afspeelt, maar vooral door de luchtige schrijfstijl. Deze schrijfstijl past goed als je even je hoofd wil leeg maken en nergens anders aan wil denken.

Boekenkrant

Hale maakt geen gebruik van ingewikkelde woorden of moeilijke plottheorieën. Hoewel je als lezer door wil lezen over het geheim van het huis en welke dingen zich er allemaal afspelen is het niet ingewikkeld.

Karakter ontwikkeling
In het boek volg je vooral Josh en Melanie. Melanie zit met haar handen in het haar over haar huis dat momenteel een bouwval is en Josh is toevallig een bouwvakker, en een goede ook als ze de rest van de bewoners mag geloven. Josh is echter volgens Melanie een chagrijnige man die overduidelijk ergens mee worstelt en die haar niet wil helpen.

In de loop van het verhaal kom je er achter waarom Josh zo nors doet en zodra dat bekend is veranderd hij ook meteen. Deze verandering in karakter komt zo plotseling dat het een beetje ongeloofwaardig is.

De meeste boeken in de genre feelgood lezen makkelijk weg en hebben geen ingewikkelde plottwist. Dat is bij Het huis aan het strand niet anders. Als je van dit genre houdt is dit boek zeker een aanrader.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow