Het huis der spionnen

Zaterdag, 19 januari, 2019

Geschreven door: Daniel
Artikel door: Nico Voskamp

Superspion fikst het, alweer

[Recensie] De nieuwe Daniel Silva ligt klaar. Fijn voor de fans van een superspion die complotten en intelligente wapens bestrijdt met nog slimmere complotten en nog geniepiger wapentuig. Mag ik u voorstellen aan Gabriel Allon? Deze ultrageheime, semimilitair getrainde, de grootste terroristische aanslag ooit bestrijdende, taaier-dan-de-rest zijnde fikser is alle tegenstanders te slim af, al scheelt het soms maar een haartje.

Klinkt dat spannend, de stijl van Silva is dat niet. Die is vriendelijk omschreven ‘boekhoudkundig’. En ja, dat is precies zoals het klinkt: netjes en van punt tot punt beschrijft hij de blokjes waaruit het verhaal is opgebouwd. De scenes rijgt hij aaneen tot een lopend verhaal, dat alle zojuist opgeworpen problemen keurig behandelt. De spanning moet komen van de gruwelijkheid van de aanslagen, de gezaaide angst en de bloeddorstigheid die de terroristen ten toon spreiden.

Waar gaat het om? In Londen worden tegelijkertijd op heel veel plekken waar zich heel veel mensen bevinden, heel explosieve terroristische aanslagen gepleegd. Deze Moeder Aller Aanslagen veroorzaakt een recordaantal doden en gewonden, er breekt totale paniek uit in Londen en in Engeland, in de hele wereld misschien wel. Burgers worden overspoeld door een nog onveiliger gevoel dan ze al hadden – zie je wel, we zijn nergens meer veilig! Niemand kan ons helpen.

Niemand? Maar dan hebben ze buiten Gabriel gerekend. De oude rot zoekt zijn weg in de schemerzones van de globe, waar potentiële en echte geradicaliseerden zich voorbereiden op zo vernietigend mogelijke verstoringen van de gehate Westerse wereld. Het spoor leidt naar Zuid-Frankrijk, en verder nog, in de richting van de woestijn, dat spookachtige gebied waarvan we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vermoeden dat daar Het Kwaad huist.

Ons Amsterdam

Spoileralert… Het Kwaad huist daar inderdaad. En jawel, Gabriel verhelpt dat op geheel eigen wijze. Details geven we niet prijs, maar er is sprake van de allernieuwste drones, de onbetrouwbaarste verraders en de krachtigste wapens. Op effectieve wijze doet Gabriel zijn werk door steeds nét iets sneakier plannetjes uit te voeren dan zijn barbaarse tegenstanders. Het spant erom, al weet je eigenlijk de afloop al.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles en Nico’s recensies