"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het is maar werk, anti-afbrandboek voor artsen

Dinsdag, 30 november, 2021

Geschreven door: Hans Rode
Artikel door: Marco Gerritsma

Inspirerende gids voor meer werkplezier voor artsen

[Recensie] Het is maar werk, anti-afbrandboek voor artsen is een bijzonder boek. Het voorwoord is een bijsluiter. Out off the box ideeën over werkplezier. One-liners met stof tot nadenken. Grappige functionele illustraties. Commentaar in gedachtenwolkjes. Inspirerende interviews. Spraakmakende ervaringen van de auteur. Praktische adviezen in de vorm van een recept. Kortom een boeiend boek geschreven door een inspirerende dokter.

Uit onderzoek van de FMS (2018) blijkt dat één op de zeven artsen ooit is uitgevallen vanwege burn-outklachten.  Eén op de vijf artsen heeft weleens gedachten om zijn/haar leven te beëindigen. Veel artsen gaan volledig op in hun werk. Hans Rode zegt hierover:  “Ik zie veel collega’s bij wie de passie voor het vak onbedoeld megalomane vormen heeft aangenomen. Ze werken niet als arts. Ze zijn het, ook als ze niet werken, 24/7. […] Al vroeg in onze carrière wordt ons geleerd om los te komen van primaire behoeften zoals slaap, voeding en genegenheid.” Artsen zorgen slecht voor zichzelf. Het moet anders en Hans Rode laat zien hoe. Een ‘geheime route’ om stress en burn-out te omzeilen.

Het is maar werk, anti-afbrandboek voor artsen bevat handvaten om een burn-out te voorkomen. Ter illustratie een aantal tips. Ga op zoek naar jouw echte motieven om arts te worden.  Onderhoud je relaties met dierbaren. Leer omgaan met de verschillende generaties medische specialisten en spreek hun taal. Zorg dat je hobby’s hebt. Van af en toe stoom afblazen wordt je een betere dokter. Neem afstand van jezelf als de situatie hierom vraagt, bijvoorbeeld bij een klacht van een patiënt. Zorg voor een stressvrije werkplek. Neem kennis van wat succesvolle dokters doen en laten.  Hans Rode geeft ook een groot aantal tips voor zorgmanagers en bestuurders om het werkplezier van artsen te verbeteren.  Zij moeten het welzijn van artsen topprioriteit  geven. De coranacrisis laat zien dat door uitval van zorgverleners het hele systeem vastloopt.

Hans Rode was SEH-arts, staflid en medisch directeur in binnen- en buitenlandse ziekenhuizen en privépiloot in Afrika. Tegenwoordig is Hans Rode  succesvol ondernemer en psychiater. Hij trainde meer dan 20.000 artsen.

Yoga Magazine

Hans Rode schrijft op een prettige relativerende wijze met humor.  De auteur onderbouwt zijn adviezen met onderzoeksresultaten en eigen praktijkervaringen.  Diverse checklisten helpen bij de implementatie van de adviezen. Het boek bevat een aantal interviews met buitenlandse artsen. Zij hebben een andere kijk op werk wat relativerend werkt. Het mooiste interview is met interventie cardiologe Suzie. Na heel veel twijfel stopt zij met haar relatie, ging parttime werken en maakt haar droom waar met een succesvolle singer-songwriter carrière.

Het is maar werk, anti-afbrandboek voor artsen  is volgens de auteurgeen zelfhulpboek maar een vaccin tegen burn-out en stress. Hopelijk is er een grote vaccinatiebereidheid onder artsen voor deze boosterprik van Hans Rode. Dit boek is een aanrader voor iedere zorgmedewerker en alle medische managers en bestuurders.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles