Het jongetje dat niet stil kon zitten

Zaterdag, 13 februari, 2021

Geschreven door: Barbara Esham
Mike & Carl Gordon
Artikel door: Joost van Gelder

Voor kinderen die weleens last hebben van wiebelfriemelkriebels

[Recensie] Wie herkent het niet? ‘wiebelfriemelkriebels’ bij je kind of misschien zelfs bij jezelf. In het jongetje dat niet stil kon zitten volgen we het schoolverhaal van David, een vrolijke jongen die het heel graag goed wilt doen maar last heeft van zijn wiebelkriebels of zoals wij het zouden zeggen: zijn concentratie.

“Het probleem is: ik denk er niet aan om op te letten in de klas als ik niet aan het opletten ben. Als ik aan het denken was over opletten terwijl ik niet aan het opletten ben, dan zou ik echt zeker weten opletten. Ik wil ook wel opletten, maar dat is een beetje moeilijk als er allemaal fantastische ideeĂ«n in mijn hoofd zitten” (p.7).

Barbara Esham laat in het boek ontzettend veel herkenbare voorbeelden zien waar kinderen met wiebelkriebels tegen aanlopen, maar probeert de lezer ook duidelijk te maken wat juist de positieve kanten zijn van dit gedrag. Dat kun je in bovenstaand stukje ook wel terugzien.

Het voornaamste doel van het boek is je als lezer (kind, ouder of leerkracht) bewust te maken van de problemen en oplossingen voor wiebelgedrag, je inzichten te geven in de positieve kanten van wiebelgedrag en je te laten zien dat iedereen weleens last heeft van wiebelgedrag en dat dit helemaal niet erg is. In het verhaal komt ook mooi naar voren dat ook volwassen mensen weleens last hebben van de wiebelkriebels of dit vroeger ook hadden. Dit geven de ouders van David en zijn juf in het boek ook toe en dat opent een brug voor het gesprek met een kind over zijn of haar wiebelkriebels.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Mike en Carl Gordon zorgen er in het boek voor dat op elke bladzijde illustraties staan die het verhaal echt tot leven brengen, waardoor het voor kinderen makkelijk leesbaar en herkenbaar is.

Het jongetje dat niet stil kon zitten is een leesboek met een educatief doel, namelijk dat kinderen met wiebelgedrag leren om zichzelf beter te kunnen begrijpen. Het is uitermate geschikt voor deze doelgroep kinderen en natuurlijk ook voor ouders en leerkrachten met kinderen die vaak last hebben van wiebelgedrag.

Het boek is niet echt een aanrader voor kinderen die weinig tot nooit last hebben van wiebelkriebels, want zij zullen zichzelf er niet gauw in herkennen. Het zou voor deze kinderen overigens wel een eye-opener kunnen zijn in het kijken naar het gedrag van bijvoorbeeld klasgenootjes. Een mooi boek om voor te lezen, samen te lezen of zelf te lezen als kind.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles