"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het meisje achter het prikkeldraad

Zaterdag, 28 januari, 2023

Geschreven door: Imogen Matthews
Artikel door: Demi Stein

Jonge geliefden

[Recensie] Saskia en Frans wonen net buiten de stad. Frans reist elke dag naar Kamp Amersfoort toe om daar het keukenafval op te halen, wat als voeding dient voor de boerderijdieren. Hierdoor ziet hij dagelijks hoe het gaat met de gevangen en dat zet hem aan het denken.

Op een dag smeekt een gevangene hem om een briefje mee naar buiten te smokkelen. Onwijs gevaarlijk, gezien de Duitsers streng controleren en contact tussen de gevangenen en hem absoluut verboden is. Hij besluit te helpen, ook al brengt dat hem en zijn familie in gevaar.

Samen met Saskia verzamelen ze honderden briefjes. Op de briefjes komen antwoorden, die ze weer afleveren in het kamp. Hun werk wordt steeds gevaarlijker maar ze besluiten het door te zetten omdat ze zien dat het veel mensen goed doet. Totdat Saskia opgepakt wordt… Frans zoekt wanhopig naar een manier om haar uit Kamp Amersfoort te krijgen, ook al zegt iedereen tegen hem dat dit onmogelijk is. Zal het hem lukken?

Moedig jong stel
We lezen veel verhalen over mensen in de Tweede Wereldoorlog die op hun eigen manier een steentje wilden bijdragen. Soms lijkt het daardoor alsof dit niet uniek is, maar vergeet niet dat het grootste gedeelte van de bevolking niks durfde te doen. Begrijpelijk, gezien het risico dat ze ermee lopen.

Boekenkrant

Saskia en Frans zijn een fictief stel, maar het verhaal is wel gebaseerd op ware gebeurtenissen. Dat zorgt ervoor dat je dit boek al met een ander gevoel start dan andere historische romans. Wetende dat gebeurtenissen in dit boek echt hebben plaatsgevonden, met normale mensen zoals jij en ik, is bijna te bizar om voor te stellen.

Toch is het helaas zo en Imogen Matthews heeft met Het meisje achter het prikkeldraad een interessant en mooi Tweede Wereldoorlog verhaal neergezet. Haar schrijfstijl is soepel en toegankelijk en de vaart in het boek ligt hoog, waardoor je erdoor heen vliegt.

Moed, hoop en liefde
Imogen Matthews is geboren in Nederland, maar verhuisde als peuter al naar het buitenland. Ze is opgegroeid met de verhalen van haar moeder, die als tiener is opgegroeid in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen hebben haar geïnspireerd tot het schrijven van boeken, waarbij ze ook onderzoek doet om een op waarheden gebaseerde roman uit te kunnen geven.

Hoewel het hoe dan ook moedig is wat Saskia en Frans doen en ik, na het lezen van veel soortgelijke boeken, altijd blijf walgen van wat er destijds weer gebeurd is, moet ik helaas stellen dat dit boek niet uniek is. Het is een verhaal over moed, hoop en liefde en zeker interessant, maar het bevat geen elementen waardoor het aanvoelt als een verhaal die anders is dan anderen. Hoewel de schrijfstijl van Matthews toegankelijk en soepel is, had ik regelmatig het gevoel dat het verhaal té snel aan mij voorbijging. Daarnaast voelden de karakters in het boek regelmatig oppervlakkig aan, waardoor een stukje emotie ontbrak, terwijl dit bij Tweede Wereldoorlog verhalen juist belangrijk is.

Het meisje achter het prikkeldraad vertelt het verhaal van hele moedige jonge mensen, die ondanks de bekende risico’s proberen de gevangenen te helpen. Het verhaal verloopt vlot en je vliegt door het boek heen. Wie al veel Tweede Wereldoorlog romans heeft gelezen zal weinig vernieuwing ervaring, echter is het een prima historische roman voor tussendoor en blijven de gebeurtenissen in dit verhaal aangrijpend.

Benieuwd naar het verhaal? Hier vind je een leesfragment, waarbij je erachter kan komen of de schrijfstijl van Matthews je aanspreekt.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow