"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het meisje dat Kerstmis redde

Maandag, 20 december, 2021

Geschreven door: Matt Haig
Artikel door: Peter van Bavel

Voldoende spanning, fantasie, magie en sensatie

[Recensie] Uitgeverij Moon lanceert in oktober drie kerstboeken van Matt Haig. Het tweede deel uit deze trilogie is Het meisje dat Kerstmis redde.

Wat mij bij het lezen verraste, is dat het verhaal ook daadwerkelijk wordt vervolgd, nadat ik het eerste deel Een jongen met de naam Kerstmis had dichtgeslagen. Dezelfde wereld, dezelfde tijdgeest, dezelfde personages en nieuwe verhaallijnen en voldoende spanning, fantasie, magie en sensatie.

Amelia Wishart woont in London en maakte in het eerste Kerstdeel haar introductie. Ze was het meisje met de grootste hoop op de komst van Vader Kerstmis. En hoop levert bergen magie op.

Een broodnodig ingrediënt derhalve voor Vader Kerstmis om het mogelijk te maken om in één nacht alle kinderen van een presentje te kunnen voorzien.

Het Weer Magazine

In Elfhelm, de thuisbasis van Vader Kerstmis wordt de hoop de grond in gedrukt. En alle huizen ook, trouwens. Een trollenaanval vanuit de grotten onder Elfhelm veroorzaakt een totale ravage waardoor Vader Kerstmis genoodzaakt is, zijn jaarlijkse ronde naar de mensenwereld te annuleren.

Amelia, heeft haar hoop op Vader Kerstmis gevestigd. Haar moeder is ernstig ziek en een herstel is alles wat ze wenst. Vader Kerstmis is druk met de trollen en geeft geen gehoor aan haar hartverscheurende situatie.

De hoop van Amelia is verdwenen en dat staat een nieuwe Kerst volledig in de weg. Kerstmis lijkt voor altijd voorbij te zijn.

Een verdrietig verhaal met een hoop spanning en sensatie. Maar bovenal over hoop, naastenliefde en mededogen die loodrecht staan tegenover leugens, geweld en onderdrukking. De tegenstellingen zijn groot en voeren een gevecht met de twee slachtoffers uit dit avontuur: Amelia en Vader Kerstmis.

Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1837 en 1870. Koningin Victoria doet mee. Zij was Koningin van het Verenigd Koninkrijk tussen 1837 en 1901. Daarnaast speelt Charles Dickens ook een belangrijke rol in het geheel. Hij leefde tussen 1812 en 1870. Daarmee is het verhaal qua tijdvenster redelijk te duiden.

Er zijn grote verschillen tussen arm en rijk binnen de grote stad Londen. Eenmaal per jaar weet Vader Kerstmis deze verschillen teniet te doen. Hij maakt geen onderscheid.

De personages zijn geweldig leuk en karakteristiek. Je houdt van ze of je hebt een hekel aan ze. Dankzij de schrijfstijl van Matt Haig zit je direct helemaal in het verhaal.

De diepe vriendschap tussen Amelia en haar zwarte kater Kapitein Roet is vertederend. Normaal was ik niet zo van de poezen en honden in verhalen en mijn mening is gewijzigd. Wat een leuke toevoeging is dit spinnende personage.

En er is ruimte voor romantiek. Ook dat is een hartverwarmende toevoeging aan dit tweede avontuur rondom de Kerst. Een onvergetelijk kerstverhaal met de juiste sentimenten in de perfecte traditionele kerstsfeer. Hier krijg ik niet snel genoeg van. Voor onder de boom en leuk voor alle leeftijden. Ho-ho-ho-ho. Vier sterren voor dit ultieme boek cadeau.

Persoonlijke songtekst:
‘You better watch out!
You better not cry
You better not pout, I’m telling you why
‘Cause Santa Claus is coming to town
Oh let’s go!

He sees you when you’re sleeping
And he knows when you’re awake
He knows if you’ve been bad or good
So be good for goodness sake

You better watch out!
You better not cry
You better not pout, I’m telling you why
Santa Claus is coming to town

You better watch out!
You better not cry
You better not pout, I’m telling you why
Santa Claus is coming
I mean the big fat man with the long white beard
Is coming to town’
(Fred Astaire – Santa Claus is coming to town)

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Echo

Auteur:
Matt Haig
Categorie(ën):
Young Adult

Vader Kerstmis en ik

Het meisje dat Kerstmis redde

Een jongen met de naam Kerstmis

Het eeuwige leven