Het monstermeer

Zaterdag, 15 oktober, 2022

Geschreven door: Leo Timmers
Artikel door: Jolanda Rovers

Zijn er nu wel of geen monsters?

[Recensie] De Vlaamse Leo Timmers (1970) is een prijswinnende illustrator van kinderboeken. Zijn prentenboeken, die hij ook schrijft, zijn stuk voor stuk plaatjes. Hij won er dan ook al vele prijzen mee. Zijn boeken zijn vertaald in wel 32 talen. De illustraties hebben niet veel woorden nodig en die gebruikt hij dan ook niet veel.

Wat hij wel veel gebruikt zijn kleuren. De kleuren knallen van de pagina’s, evenals de prachtige dieren. Of het nu doodgewone eendjes zijn of de meest wonderlijke monsters. Maar of die monsters ook monsterlijk zijn? Dat is nog maar de vraag.

Vier eenden vriendjes dobberen in een vijvertje, maar eentje heeft zin om naar het meer te gaan. Twee anderen volgen hem direct, maar de vierde heeft zo z’n twijfels. Hij heeft heel spannende dingen gehoord over het meer. De drie koplopers proberen hem gerust te stellen: ‘Er zit geen monster in dit meer’, verzekeren ze hem. Toch is Erik, het twijfelende eendje, daar niet zo zeker van. En terwijl z’n vrienden zeggen dat hij hen maar moet geloven, neemt Erik, voor alle zekerheid, een duik. En wat hij dán ziet!

Ongelovige vriendjes
Erik geeft een harde schreeuw, maar zijn vriendjes kijken niet eens om, ze geloven hem niet. Ze dobberen gewoon door. Ze kijken alleen maar vooruit. En daar is het rustig en stil.
Maar Erik is inmiddels in een nieuwe wereld terechtgekomen. Namelijk op een uitklappagina van bijna een hele meter! En wat hij daar allemaal ziet! In elk geval een wondere wereld vol kleur en avontuur.
Als zijn vriendjes eindelijk eens omkijken, zien ze dat Erik verdwenen is en worden ze toch nog bang. Waar is hij? Voelen we iets onder water? Wat is er aan de hand?
Maar dan komt Erik weer tevoorschijn. Alsof er niets gebeurd is.

Een prachtig prentenboek, zowel om voor te lezen aan de kleintjes, als om zelf te lezen als ze iets ouder zijn. Er is veel te zien, te vertellen en te ontdekken, met de giga-uitklapper als klap op de vuurpijl. Je zou er zelfs nog een ‘moraal van het verhaal’ uit kunnen halen: wat als je nou eens niet blindelings achter je vriendjes aanloopt? Wat kun je dan allemaal meemaken? Het boek is in hardcover uitgegeven en heeft een bijna fluwelig zacht aanvoelende omslag.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Foodlog

Boeken van deze Auteur:

Het monstermeer

Het eiland van Olifant

Waar is de draak?

Aap op straat

Aap op straat

In hûs foar Harry