Het nog grotere Fiep kijkboek

Zaterdag, 22 augustus, 2020

Geschreven door: Fiep Westendorp
Artikel door: Denise de Groot

Ontdek samen met je kind hoe mooi en groot de wereld is

[Recensie] Fiep Westendorp is natuurlijk bekend door de illustraties die ze o.a. heeft gemaakt voor Annie M.G. Schmidt. Ze heeft in 2017 al een eigen boek uit gegeven, namelijk het Grote Fiep kijkboek, en nu is Het nog grotere Fiep kijkboek verschenen.

Dit nieuwe boek bevat dezelfde platen, maar er zijn er een hoop aan toe gevoegd. Er zijn twaalf bladzijden meer.

Jonge kinderen zijn visueel ingesteld en leren vaak het beste door middel van plaatjes. Daarom zijn kijkboeken bij kinderen erg populair. Ze worden ook vaak gebruikt om gesprekken aan te gaan en om daarmee de woordenschat te stimuleren.

In Het nog grotere Fiep kijkboek staan allerlei soorten platen. Elke plaat heeft een ander thema. Zo heb je bijvoorbeeld een plaat van het verkeer, het circus maar ook van de lente. Op die platen zijn dan woorden te vinden die bij het thema horen. Zo zie je bij de lente bijvoorbeeld paaseieren en tulpen.

Pf

Het aanbod van de verschillende thema’s is zo groot dat er altijd wel een thema is dat jouw kind leuk vindt. Super leuk om samen met je kind door het boek te bladeren en te bekijken wat er allemaal te zien is.

Eén nadeel vind ik dat sommige woorden en platen een beetje ouderwets zijn. Zo zie je bij de plaat van op school een oude schoolbank, drinken ze schoolmelk en zie je alleen een schoolbord. Dat is minder herkenbaar voor de kinderen, omdat het nu moderner is.

Ook zijn sommige platen echt één geheel en bestaan andere platen uit losse onderdelen. De platen die één geheel zijn, zijn mijn favoriet.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: