Het Noorderlicht 3 - De amberkleurige kijker

Zaterdag, 4 januari, 2020

Geschreven door: Philip Pullman
Artikel door: Sanne Wortman

Niet het einde dat de serie verdient!

[Recensie] Dit is het afsluitende boek van de Noorderlicht trilogie en man, man, man, wat een einde was het. En dat bedoel ik niet per se positief. Nadat het tweede deel al steeds vreemder werd, was dat in De amberkleurige kijker alleen maar steeds erger. Op zich heb ik niets tegen een beetje vreemd. Het is niet voor niets een fantasyboek. Maar de vreemdheid zat hem er vooral in dat het verhaal vaak lastig te volgen was, en soms helemaal niet logisch aanvoelde. De eerdere boeken waren ook vol wendingen en spannende avonturen waarin je als lezer meegesleept wordt. Maar die gebeurtenissen voelden logisch, alsof het klopte dat dit gebeurde. Niet dat alles per se goed was, maar ik snapte wel waarom. Dat was hier absoluut niet zo. Ik vond het dus absoluut geen fijne afsluiter.

Toch wil ik niet alleen maar negatief zijn want er zijn zeker goede kanten te noemen. Positief aan dit laatste deel van de trilogie was de grote fantasie van de schrijver. De meest fantastische wezens en werelden komen voorbij. Ook zit de spanning er weer goed in en rollen de personages van het ene avontuur in het andere. 

Deze positieve elementen zorgden ervoor dat De amberkleurige kijker wel leuk was om te lezen, en ze hadden zelfs de negatieve kanten kunnen compenseren, als het einde maar anders was geweest. Ik wil niet verklappen hoe het afloopt, maar ik was er in ieder geval niet gelukkig mee. Erg jammer voor een serie die zo uitstekend begon!


Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles

Ons Amsterdam