Het Pioppi dieet

Zaterdag, 26 oktober, 2019

Geschreven door: Aseem Malhotra
Donal O'Neill
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Eerst maar eens naar Pioppi verhuizen

[Recensie] Het Pioppi dieet. Een lifestyleplan in 21 dagen. De auteurs noemen het zelfs “een zorgmanifest”.
Mooier kan toch niet? Slechts 21 dagen en je leven neemt een andere wending. En 21 dagen zijn te overzien. Je hoort het wel vaker. Een slechte gewoonte vervangen door een goede en na 21 dagen is het gewoon geworden en val je niet meer terug in je verkeerde levensstijl.
En dan is het Pioppi dieet ook nog gebaseerd op de levensstijl van de inwoners van een piepklein Italiaans dorpje. De mensen daar leven eenvoudig maar vooral ook lang en ze blijven gezond. En ze genieten ook nog van het leven. Kan dat allemaal?

Laten we vooropstellen dat alle diëten werken. Van echt alle diëten val je af. Als je het maar volhoudt en er vooral niet mee stopt want dan vliegen de kilo’s er weer aan en ben je verder van huis dan voorheen. Volhouden dus. Wie dat bij eerdere diëten niet gelukt is moet zich afvragen of het bij het Pioppi dieet wel gaat lukken. Laten we eens verder kijken naar de beschreven levensstijl. Het boek begint met prijzende woorden van veel deskundigen van naam van over de hele wereld. Artsen, professoren, voedingsdeskundigen etc. prijzen het Pioppi dieet de hemel in. Vervolgens maken we kennis met de schrijvers van het boek. Ook al zulke geweldenaren. Dan nog een voorwoord van een professor en een inleiding van een arts en dan gaan we naar de deel één: Het verhaal en de wetenschap.

Als eerste maken we kennis met het dorp Pioppi met zijn 197 inwoners en het enige kleine restaurant in het dorp. Hoe eten en leven deze mensen? Wat is de reden dat ze zo gezond oud worden? In totaal krijgen we in deel één dertien hoofdstukken over bewerkte voeding, suiker, verzadigd vet (is goed voor je), diabetes2 en koolhydraten, bewegen, stress en vasten. Want één dag per week vasten is onderdeel van het Pioppi dieet.

In deel twee volgt het 21-dagen plan met de richtlijnen. Die zijn simpel genoeg. Een lijst van wat je wel mag en wat je niet mag en dan blijkt dus dat we hier te maken hebben met een streng koolhydraatarm en suikervrij dieet. Je mag wel alcohol maar zeer beperkt. Veel bewegen, weinig stress, een goed sociaal leven en minstens zeven uur per nacht goed slapen. Het zijn essentiële onderdelen om te slagen. We krijgen nog allerlei bewegingsoefeningen, een voedsel top tien (zoals minimaal 10 eieren per week), een weekmenu, een boodschappenlijst en een aantal zeer koolhydraatarme recepten.

Kookboeken Nieuws

Nog even terug naar de 197 Italiaanse inwoners van het dorpje Pioppi. Ze leven een stressloos leven. Werken tot op hoge leeftijd in de natuur. Hebben een uitstekend sociaal leven. Maar dat ze geen pasta, brood of andere koolhydraten eten en het bij slechts één glas rode wijn bij de maaltijd houden? Ik betwijfel dat zeer. Bovendien is het de vraag of een dergelijke levensstijl uitvoerbaar is in onze hectische manier van leven. Misschien lukt het je, misschien ook niet. Het is goed je af te vragen of het je deze keer wel zal lukken om een streng dieet te volgen en dan ook nog met allerlei verandering in je levensstijl erbij. Misschien moeten we dan eerst naar Pioppi verhuizen.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl