Het prinsesje zonder stank

Zaterdag, 7 mei, 2022

Geschreven door: Levina van Teunenbroek
Charlotte Bruijn
Artikel door: Jolanda Rovers

Hoe je windjes kunt laten ruiken

[Recensie] Dit kleurrijke prentenboek behandelt een probleem waarvan je zou willen dat jij dat had! Het prinsesje kan heus heel af en toe wel een windje laten, maarā€¦ ze knetteren en stinken niet!

Het rijk geĆÆllustreerde boek vertelt het verhaal op rijm. Schrijfster Levina van Teunenbroek heeft veel ervaring met voorlezen en is een magisch denker. Dan is dit een boek dat er moest komen. Zeker na de Prins zonder billen, eerder verschenen boeken van Van Teunenbroek. Ook dat zijn teksten waarbij je kinderen ziet glunderen: Dat kĆ”n toch niet?!

Wat is het probleem?
Het punt is dat de kleine prinses geen windjes kan laten die stinken. Ze weet gewoon niet hoe dat moet. Ze laat heerlijke zoete scheetjes en heeft roze plas. Ze heeft dit probleem niet van haar ouders geĆ«rfd, want die kunnen er allebei wel wat van! Hoe hard het prinsesje het ook probeert, haar windjes klinken als lieve liedjes en ze ruiken heerlijk. Maar wat zegt haar moeder nu? Dat het komt omdat ze alleen maar bietjes en aardbeien eet? Zou er dan toch een oplossing zijn? De koningin brengt het prinsesje naar de keuken in de kelder van het paleis en vraagt de brigade om heel veel te koken, bakken en braden wat goed is voor stinkende windjes. Het prinsesje eet van alles. Van eieren tot uiensoep. Maar het lijkt allemaal niet echt te helpen. Wat ze ook eet, er komen nog steeds heel weinig windjes. En als ze er al eentje laat, stinken doet “ie niet”.

Totdat ons prinsesje uit pure verveling eens een lekker lang bad nam. Wat er toen onder water gebeurdeā€¦ dat verklappen wij niet!

Boekenkrant

Het boek heeft in het midden een dubbele uitklappagina waarop je de hele koninklijke keukenbrigade aan de slag ziet gaan met allerlei ingrediĆ«nten. Er is heel veel te ontdekken, te benoemen, te tellen. De illustraties van Charlotte Bruijn zijn een feestje. Vrolijk, kleurrijk en met humor worden de paginaā€™s gevuld.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles