Het probleem van juf Pieps

Zaterdag, 26 maart, 2022

Geschreven door: Lida Dijkstra
Artikel door: Saskia Imbert

Wonen in een bijzonder landje

[Recensie] Sprokia is een klein landje, verborgen op een geheime plek. Hier leven de kinderen van de beroemde sprookjesfiguren. In het vorige deel, De boze stiefoma’s werkten Geel, Lily, Peul, Frok en Kitten knap samen. Ze kregen toen ook hulp van juf Pieps, een muis die al heel lang bij Lily in het kasteel woont. Nu is het de beurt aan de vrienden om juf Pieps te helpen.

Sprokia is een boekenreeks voor beginnende lezers. De introductie van de personages, een korte inleiding over dit bijzonder landje en de plattegrond achterin zijn precies hetzelfde als in het vorige deel. Dit zorgt meteen voor een fijne herkenning of voor een prettige kennismaking als je het vorige deel, (nog) niet hebt gelezen. Je hoeft de verhaaltjes niet in volgorde te lezen, maar toch wordt er af en toe subtiel verwezen naar het vorige verhaal. In De boze stiefoma’s konden de lezertjes al kennis maken met juf Pieps, de muis. Pieps had toen geen tijd om over haar probleem te vertellen, maar nu wel.

“Ooit was ik een mens.
Ik was de juf van Reintje.
Ik gaf haar les in dit kasteel.
Reintje was de mam van je oma.
Ik was vaak streng.”

Lily, de dochter van Sneeuwwitje, kan met dieren praten. Ze begrijpt het gepiep van Pieps. Reintje heeft met een spreuk juf Pieps in een muis veranderd. Nu wil Pieps weer een mens worden. Maar de vloek kan na 100 jaar niet meer verbroken worden, dan gaat de spreuk op slot. De tijd dringt dus!

Boekenkrant

Gelukkig kan Lily ook nu weer op de hulp van haar vrienden rekenen. Samen met Geel, Prins Peul, Prins Frok en Gelaarsde Kitten zoekt ze naar de oplossing om de spreuk te verbreken. Een oud dagboek van Reintje helpt hen op weg. Er volgt een heuse speurtocht met spannende en grappige momenten!

De illustraties van Hanne Snel zorgen zeker voor een fijne afleiding tijdens het lezen. Grappige details, duidelijke gezichtsuitdrukkingen en vrolijke kleuren! En toch blijft de bladspiegel heel overzichtelijk. De dagboekfragmenten zijn in een ander lettertype en in kleur gedrukt, zeer duidelijk en speels.

Ook in Het probleem van juf Pieps zit net voldoende spanning, zodat je steeds zin hebt om verder te lezen. Een beetje magie en humor ontbreken natuurlijk ook niet in dit modern sprookje. De glazen bollen uit De boze stiefoma’s, de voorlopers van Skype, worden nu handig gebruikt door de vrienden. Slim en eigentijds.

In dit boekje zit ook een mooie les verwerkt. Juf Pieps beseft dat ze fouten heeft gemaakt, dat ze vroeger veel te streng is geweest. Daar heeft ze natuurlijk spijt van. En ook nu laten de vrienden zien dat je enkel door goed samen te werken een goed resultaat kan bereiken. Iedereen heeft zijn sterkte kanten. Door dezelfde vormgeving te gebruiken zit er meteen herkenbaarheid in de Sprokia-reeks.

Ook dit verhaaltje is op niveau AVI4 geschreven. De twee volgende delen verschijnen in het voorjaar van 2022. Heel benieuwd welke nieuwe avonturen er te wachten staan in De test voor de Toverschool en Het gat in de heg. Ik was door Het probleem van juf Pieps net iets minder geboeid dan door het vorige deel.

Eerder verschenen op Perfecte Buren