Het recht om te zwijgen

Zaterdag, 15 december, 2018

Geschreven door: Michael Connelly
Artikel door: Agnes Eikema

Op de achterbank van een zwarte Lincoln

[Recensie] Geen Harry Bosch in de hoofdrol, maar zijn halfbroer Mickey Haller. Een personage waarmee een Connelly-lezer al eerder kennis mee had mogen maken in De Lincoln-advocaat. Mickey Haller is een advocaat die kantoor houdt op de achterbank van zijn zwarte Lincoln. Het complete archief in de kofferbak, printer in de auto en een chauffeur die continu klaar staat.

Mickey houdt zich hoofdzakelijk bezig met onteigeningszaken. In tijde van economische crisis zorgt dit voor een aardige boterham op tafel. Lisa Trammel is één van zijn cliënten, maar ontpopt zich tot hoofdverdachte van de moord op haar bankmanager. De man die Lisa’s hypotheek vroegtijdig wil afsluiten.

In de rechtbank moet Haller het opnemen tegen de harde en sluwe openbaar aanklager Andrea Freeman. Haller heeft met Lisa niet makkelijk, wanneer zij met een Hollywood-producer aanpapt en Mickey’s strategieën (on)bewust dwarsboomt.

De meeste actie in het boek speelt zich hoofdzakelijk binnen de muren van de rechtbank af. Het spel dat Freeman en Haller spelen is een spel op topniveau. De zorgvuldig gekozen jury, de volgorde van de gedagvaardigden en de tactiek tijdens het verhoor. Alles speelt een grote rol wanneer je een zaak wilt winnen.

Foodlog

Met humor en sarcasme zorgt Haller voor een goede ontknoping. Hoewel het boek een goede blik geeft in de rechtbankwereld, vond ik het minder spannend dan de andere boeken die Michael Connelly heeft geschreven. De personages zijn zoals gewoonlijk goed en zelfs Harry Bosch komt nog een keertje voorbij.

Het is een goed verhaal, onverwachte wending in het plot en het bevat sterke personages. De spanning had van mij iets meer gemogen.

Eerder verschenen op Boekenz

Boeken van deze Auteur:

Het nachtvuur

Een gewaarschuwd man

In de stilte van de nacht

Over de grens

Het recht om te zwijgen