Het Rubens meisje

Dinsdag, 6 april, 2021

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Jeannie Bertens

De verwikkelingen volgen elkaar snel op

[Recensie] Het Rubens meisje is het derde boek van Esther Stui en het eerste boek dat ik van haar lees. Ik ben aangenaam verrast door de vlotte schrijfstijl en het leuke verhaal dat daaruit is gevolgd.

Eva is jonge vrouw die goed weet wat ze wil. Ze is bijna afgestudeerd in kunstgeschiedenis en staat op het punt om aan een baan te beginnen als assistent-conservator in een museum. Tijdens haar studie heeft ze drie avonden per week gewerkt in een Italiaans restaurant om in haar levensonderhoud te voorzien. Op een avond gaat ze met een aantal vrienden naar een concert van Davidson, een bekende rockster. Bij toeval ziet Davidson haar dansen achter in de zaal van het optreden. Voorin staan talloze jonge vrouwen die meedingen naar een rolletje in zijn nieuwste clip. Maar Davidson ziet alleen Eva, hij wil haar en niet alleen in zijn clip. De aantrekkingskracht is wederzijds, Eva gaat na het optreden met hem mee naar zijn hotel. Ze beleven een stormachtige romance maar Eva houdt er voortdurend rekening mee dat het maar tijdelijk is, een man als Davidson is niet geschikt voor een langdurige relatie!

Toch lijkt het in eerste instantie goed te gaan, Dan Davidson overlaadt zijn Eva met aandacht, het liefst zou hij de hele wereld voor haar kopen. Maar daar zit Eva niet op te wachten, ze is een moderne jonge vrouw die prima de kost voor zichzelf kan verdienen. Ze heeft haar droombaan gevonden, het museum waar ze werkt krijgt bovendien van een Japanse multimiljonair een Rubens geschonken. En omdat Eva over ruime kennis beschikt over Peter Paul Rubens, mag zij de onderhandelingen hierover meevoeren. Dan heeft echter heel andere plannen, hij verwacht dat Eva met hem mee op tournee gaat, ze kan haar baan best opgeven. Uiteraard doet Eva dat niet en dat is het begin van vele misverstanden waardoor de relatie van Eva en Dan uiteindelijk strandt.

Eva heeft hier veel verdriet van en grijpt met beide handen de kans aan om voor drie maanden uitgeleend te worden aan een museum in Wenen, daar vindt een grote Rubenstentoonstelling plaats die zij mee mag begeleiden. Ook Dan heeft veel verdriet over de verbroken relatie, het zet hem aan het denken. Wat heeft hij verkeerd gedaan?

Boekenkrant

Ester Stui heeft een mooi verhaal geschreven over de ontluikende liefde tussen twee personen uit heel verschillende werelden. Eva die leeft voor cultuur en die helemaal idolaat is van Peter Paul Rubens, de grote schilder uit de zeventiende eeuw. En Dan, de uiterst succesvolle zanger die miljoenen verdient met zijn concerten over de hele wereld en die dat ook heel normaal vindt. Dat kan toch niet goed gaan, of wel?

Een mooi en vlot geschreven boek, Esther Stui houdt de vaart er flink in, de verwikkelingen volgen elkaar snel op. De hoofdpersonen worden neergezet als mensen van vlees en bloed, vooral Eva komt goed uit de verf. Leuk hoe de auteur de tegenstellingen tussen Dan en Eva uitwerkt. daarbij gebruikmakend van de kracht van de media die in staat zijn om een relatie te verzieken. Al met al een prima boek, hier en daar een beetje ongeloofwaardig maar dat mag de pret niet drukken, drieënhalve ster.

Eerder verschenen op Perfecte Buren