Het schaduwhuis

Zaterdag, 14 januari, 2023

Geschreven door: Anna Downes
Artikel door: Demi Stein

Interessant, maar spannend is anders

[Recensie] Alex vlucht met haar twee kinderen naar Pine Ridge om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Het is een idyllische gemeenschap, afgezonderd van de rest van de wereld en lijkt daarom de beste plek om weer goed tot rust te komen.

Er beginnen echter al snel rare dingen te gebeuren. Zo worden er voor haar huis vreemde dozen met een sinistere inhoud gevonden. Ze krijgt griezelige verhalen te horen over gebeurtenissen in Pine Ridge van jaren geleden. 

Idyllische gemeenschap
Het schaduwhuis is Anna Downes haar tweede thriller. Eerder werd van haar Het veilige huis uitgegeven, ook bij Uitgeverij de Fontein, waar ik zeer lyrisch over ben. Maar mijn hoge verwachtingen voor Het schaduwhuiszijn spijtig genoeg niet waargemaakt.

Hoewel de schrijfstijl van Anna Downes nog altijd prettig is, valt de rest grotendeels tegen. Daar waar de setting, de personages en de ontknoping in haar vorige thriller goed bij elkaar pasten en het geheel spannend was, is dat bij Het schaduwhuis niet het geval. 

Archeologie Magazine

Bijvoorbeeld als Alex haar plek ineemt in de gemeenschap lezen we dat niet alleen vanuit Alex haar perspectief, maar ook vanuit een ander perspectief. Het duurde een poos voordat ik begreep waar dit perspectief vandaan kwam en wat zijn nut in het verhaal was. Achteraf is de keuze begrijpelijk, maar in het begin geeft dit veel onduidelijkheid. 

Zoektocht naar de waarheid
Alex en haar rol in deze eco-vriendelijke gemeenschap zijn interessant neergezet. In combinatie met de prettige schrijfstijl van Anna Downes zorgt dit ervoor dat je gemakkelijk door het boek heen komt. Echter blijft de spanning achterwege, ondanks de zoektocht van Alex naar de waarheid. Het is geen thriller waarbij je op het puntje van de bank gaat zitten, al raak je wel benieuwd naar wat het grote geheim is van Pine Ridge.

De ontknoping van het verhaal is leuk bedacht en uitgewerkt, maar heeft mij niet verbaasd, laat staan omvergeblazen, wat ik wel bij haar eerdere thriller heb ervaren. Dat is jammer, omdat het boek verder ook niet spannend is.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur:

Het schaduwhuis

Het veilige huis