"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het te gekke geldboek

Zaterdag, 12 maart, 2022

Geschreven door: Arwen Kleyngeld, Kariene Steenoven
Artikel door: Rita Pontororing

Praten over geld

[Recensie] De inhoudsopgave van Het te gekke geldboek verrast met titels die bestaan uit allerlei uitdrukkingen die te maken hebben met geld: “Voor het zelfde geld, Met gelijke munt betalen, Geld moet rollen, Zwemmen in het geld”. Ziedaar de titels van de eerste vier hoofdstukken. Bij de volgende vier hoofdstukken heeft Arwen Kleyngeld weer net zulke passende uitdrukkingen gevonden.

Ter inspiratie
De hoofdstukken introduceren met uitdrukkingen over geld,  inspireert om met kinderen te brainstormen waar denk je aan als je de uitdrukking hoort? Ook een brainstormsessie over de subtitel “Wat is geld”, geeft kinderen de gelegenheid om eerst eens zelf hun eigen ideeën te laten horen.

Het eerste hoofdstuk als voorbeeld
De intro van het hoofdstuk is een korte tekst. Leuk verteld! Als volwassene kennen we waarschijnlijk allemaal het verhaal van het schilderij van kunstenaar Banksky. In Sotherby geveild voor 1.1 miljoen euro, bij het afhameren gebeurt er iets geks! Kinderen zullen smullen van de gebeurtenis.

Waar gebeurd, informatie over veilen, de termen, het beroemde veilinghuis Sotherby, kunstenaar Banksky en de moraal van het verhaal. Veel informatie, vlot verteld, goed leesbaar en vooral interessant. Belangstelling van kinderen is gewekt. Vooral omdat na dit verhaal van Banksky de vanzelfsprekendheid spreekt om over de waarde van het geld te praten. In een duidelijke uitleg met voorbeelden wordt uiteengezet waar de term waarde voor staat. Ter verduidelijking een voorbeeld van de huizenprijzen over een aantal jaren genomen.

Illustraties
De te gekke tekeningen van Kariene Tekenmachine (Kariene van Steenoven) zoals op de cover te lezen is, slaan mooi aan bij de tekst. Maar de grappige tekeningen zijn ook een verhaal op zich. Prachtig zoals zij de waardestijging van de huizen in beeld brengt.

Weetjes over geld uiteengezet
In de introductie van het hoofdstuk een verhaal dat lekker wegleest omdat het vlot en leuk geschreven is. Daarna diverse weetjes die voortvloeien uit het verhaal, een duidelijke opbouw. De verhaallijn zit als het ware logisch in elkaar. Daarbij krijgen kinderen veel informatie die heel goed te behappen is. Ook schuwt Kleyngeld niet om kinderen ook te informeren over de ontwikkeling van het gebruik van betaalmiddelen door de jaren heen met daarbij wederom de te gekke tekeningen van Van Steenhoven.

Nog meer
Over …. Pokémon, Sneakers van anderhalf miljoen, gouden en zilveren klompjes, zwart en wit geld, de AEX, Bitcoins en nog veel meer.

Geschiedenis Magazine

Belastingen en zo
Wat ook zo bijzonder is in Het te gekke geldboek is een hoofdstuk over de Overheid en jawel, daar horen natuurlijk de belastingen bij. De intro bij dit hoofdstuk is een kort spannend verhaal. Daarna soorten belastingen maar vooral hoe het komt dat er belastingen worden geheven.

Het slot van het boek “Geld maakt niet gelukkig”. Of wel?

Voor wie
Voor leergierige  kinderen behapbaar om zelf te lezen.
Voor gebruik in een klassensituatie heel geschikt om kinderen in kleine groepjes de opdracht te geven een presentatie te geven van een hoofdstuk.
Voor volwassenen ook een interessant boek.

Een aanrader
Zoals er in de titel staat Het te gekke geldboek, is dit echt een te gek boek in de betekenis van een erg goed boek. En leerzaam.

Van 28 maart tot en met 1 april vindt de Week van het geld plaats.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles