‘Het tuinfeest'

Dinsdag, 3 september, 2019

Geschreven door: Bettie Elias
Artikel door: Perfecte Buren

Geheel onbevangen en nieuwsgierig begon ik, na het lezen van de achterflap, aan mijn eerste thriller van Belgische komaf. Bettie Elias. Psychologische misdaadroman staat er op de achterkant. Ik ga er voor liggen.

Het verhaal gaat over drie stellen die allemaal anders in het leven staan maar toch een connectie hebben uit het verleden qua studie en de vriendengroepen die er toen waren. Cleo is met Lucas en zij wil haar 40e verjaardag in de tuin van hun prachtige huis vieren. Alles moet perfect zijn. Zij en Lucas hebben het prima voor elkaar. Hij heeft een goede baan in de financiële wereld en zij is zelf een architectenbureautje gestart. Voor de buitenwereld moet alles perfect zijn! Ze is elke dag bezig met haar uiterlijk en voorkomen van rimpels. Ook kinderen wil ze niet. Stel je voor dat je striae krijgt!

Ook Tessa en Thomas met hun twee kinderen Sam en Laura zijn op het feestje. Laura is er met Jonathan, een jongen van school, en de zoon van de huishoudster Carmen. Zij werkt al jaren bij Cleo en Lucas. Vervolgens is er nog een stelletje binnen de vriendengroep dat centraal staat in dit boek, David en Jennifer. Zij hebben nog een jonge dochter Emily. Jaloezie maakt meer kapot dan je lief is. En spijt komt altijd te laat.

Laura wordt de volgende ochtend dood in de tuin aangetroffen. 17 jaar. En dan begint het psychologische spel. Hoe lang houdt je liegen vol? Hoe lang kun je vechten tegen een bepaald gevoel? Waar draait het in het leven nu echt om? Tessa heeft als moeder een onderbuikgevoel dat dit wel eens om moord zou kunnen gaan. Ze gaat op onderzoek uit en komt steeds dichter bij de waarheid. En ja, dan maken de katten rare sprongen in het nauw.

Schrijven Magazine

Bettie Elias schrijft lekker. Ze gebruikt rake woorden en de Vlaamse uitdrukkingen storen mij totaal niet. De hoofdstukken zijn niet te lang en ze wisselt steeds af met flashbacks naar de bewuste feestavond. Steeds dichter kom je bij de waarheid. Wij leven in een tijd met vooroordelen en aannames. Alles moet gesmeerd lopen. Hoe verwerk je een overlijden van je kind? Partners raken vervreemd van elkaar. Vertrouwen en veiligheid zijn niet meer vanzelfsprekend. Hele menselijke behoeften. Wat doet dit met je als de bodem onder je weg wordt geslagen? Lezen dus!

De kaft spreekt voor zich. Niet speciaal of er echt uitspringend. Maar voor dit boek is het prima want ze moet het hebben van het verhaal. Van de karakterbeschrijvingen en de goed opgebouwde spanning. Deze psychologische thriller krijgt van mij 5 sterren.

Linda

Eerder verschenen op Perfecte Buren.