"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het Weight Watchers bakboek

Zaterdag, 16 maart, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Marlene Bijlsma

Lekker bakken en toch afvallen

[Recensie] Hoe komt het toch dat al die zomerkleding krimpt als je het na twee seizoenen weer uit de kast haalt. Of zou het toch aan dat lijf liggen in plaats van aan de kleding? Afijn, om een lang verhaal kort te maken; het is tijd om zomerproof te worden. Naast meer bewegen, wat toch makkelijker gaat als de zon schijnt, kun je natuurlijk ook wat aan de calorie-inname doen. Daarin heb je onmetelijk veel keuze. De een zweert bij low carb of een crash dieet met shakes, de ander gaat voor paleo of GOK (grip op koolhydraten).

Weight Watchers is al jaren een bekend fenomeen bij diegenen die af willen vallen en/of gezonder willen eten. Knap hoe de organisatie zich in al die jaren blijft vernieuwen en met de tijd meegaat. Zo kun je tegenwoordig met een app in de winkel al zien hoeveel ‘SmartPoints’ een bepaalde keuze je kost. Die SmartPoints zijn gebaseerd op meer fruit, groenten, eiwitten en minder suikers en verzadigde vetten.
Daarnaast zijn er de Weight Watchers kookboeken en daarvan bespreek ik er hier Het Weight Watchers bakboek.

Om te beginnen valt op dat er in de recepten vooral gelet wordt op de verzadigde vetten. Zo wordt roomboter vervangen door halfvolle boter en gebruikt men light roomkaas, magere kwark en yoghurt. Tegelijkertijd is in de meeste recepten zowel suiker als vloeibare zoetstof te vinden.
Er zijn wel wat vernieuwende gebakjes en koeken zoals de wortelhavervlokkenkoekjes of blauwebessenmuffins waar witte bonen en rijstmeel de hoofdingrediënten vormen naast suiker en blauwe bessen. Soms zouden er wellicht punten te winnen zijn door minder suiker of vruchten op sap in plaats van vruchten op siroop te nemen zoals nu in de kersenkruimelvlaai. Door het gebruik van suiker blijven de recepten dicht bij de klassiekers en zijn ze makkelijk uit te voeren.

Aan de hartige kant vallen de pizzahapjes op met een bloemkoolbodem of de aubergine flamkuchen met feta. Ook hier vooral de nadruk op verzadigd vet door het gebruik van 30+ kaas, magere vleessoorten en lightproducten. Hier valt logischerwijs meer te ontdekken voor diegenen die minder suiker willen gebruiken dan aan de zoete bakrecepten.  Achterin vind je een handige index op SmartPoints. Zo zie je in een oogopslag wat de baksels “kosten”. De meeste zoete gebak en taarten komen trouwens al gauw tussen de 5 en 8 punten per portie uit.
Voor diegenen die het Weight Watchers flex programma volgen zijn de kookboeken een leuke aanvulling.

Boekenkrant

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl