Het wilde dierenorkest

Zaterdag, 14 november, 2020

Geschreven door: Dan Brown
Susan Batori
Artikel door: Rita Pontororing

Met de muziek mee

[Recensie] Wel eens op een mooie zomerdag achter de fanfare aangelopen? Ook zo’n heerlijk vrolijk gevoel gekregen? Datzelfde gevoel geeft Het wilde dierenorkest.

Maestro Muis, de dirigent neemt ons mee langs zijn wilde dierenorkest. Sommige dieren krijgen aandacht op twee pagina’s andere dieren staan te pronken op één pagina. Dan Brown vertelt in rijm over elk dier een kenmerkende eigenschap. Daarnaast draagt elk dier een hele originele naam die ook nog eens ‘lekker’ in de mond ligt. Zomaar een paar voorbeelden van de dieren waar we langs komen “Woudvogel Wirwar. Springsprong Kangoeroe, Bang Struis.” Een compliment voor de vertalers is hier op zijn plaats.

Èn er is de geluidsapp. Na elk verhaal kan de bijbehorende muziek afgespeeld worden, te vinden op de geluidsapp. Muziek gecomponeerd door Dan Brown.

Tijdens het voorlezen is het  een feest om de bijbehorende paginagrote illustraties van Susan Batori te bekijken. De dieren zien er grappig uit, en nodigen uit tot interactie. Kinderen genieten er bijvoorbeeld van hoe het nijlpaard zit, hoe het kikkerkoor getekend is.

Hereditas Nexus

Dan zijn er de raadsels van de letters die verstopt zitten bij elk verhaaltje. Dat is pittig maar leuk zoekwerk.  Is het te moeilijk om de letters te vinden en in de goede volgorde te plaatsen? Achterin het boek staan alle instrumenten. Of op de volgende bladzijde de originele oplossing vinden. Op de site is nòg een originele zoekopdracht vermeld.

De iets oudere kinderen kunnen zich buigen over een echte code die gekraakt kan worden. Ouders kunnen genieten van de wijze levensles die bij elk verhaal te vinden is. Met kinderen over de levenslessen praten is een uitdaging die verrassend kan zijn.

Wat een veelzijdig boek van de bekende bestsellerschrijver Da Vince Code. Wel is het aan te raden om Het wilde dierenorkest niet in één keer voor te lezen. Na elk verhaal is het beluisteren naar de bijbehorende korte geluidsfragment echt aan te bevelen.

Voorgelezen worden, genieten van de verhalen op rijm en de prachtige illustraties, vrolijk worden van de muziek, werken aan een zoekopdracht, muziekinstrumenten leren kennen, een code kraken, en ook nog levenslessen horen. Zo’n boek absoluut niet laten liggen!

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles