Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Vrijdag, 5 maart, 2021

Geschreven door: Mark Haddon
Artikel door: Bianca Brummelhuis

Jongen maakt reis die zijn hele wereld op z’n kop zet….

[Recensie] Christopher is een vijftienjarige jongen met een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde en weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin. Hij is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat, maar wanneer de hond van de buurvrouw vermoord blijkt te zijn, begint hij aan een reis die zijn hele wereld op z’n kop zet.

Het verhaal is geschreven vanuit het oogpunt van Christopher zelf en dat maakt het boek heel bijzonder. Je volgt als lezer nu precies zijn gedachtegang, die niet altijd logisch lijkt, maar die als je erover nadenkt juist wel ontzettend logisch is.

De moord op de hond van de buurvrouw is de kapstok waaraan het verhaal is opgehangen. Het verhaal draait echter vooral om Christopher en zijn kijk op de wereld. Ook de moeilijke relatie met de wereld buiten hemzelf lijkt me een belangrijk thema.”

Christopher beschrijft zijn wereld en zijn avontuur in losse gebeurtenissen. Hoewel deze niet altijd duidelijk met elkaar te maken hebben, blijft het verhaal goed te volgen. Hij vertelt ook in detail wat er precies gebeurd is, zodat je ook ziet waarom iets gebeurt. Hij beschrijft hoe het er in zijn hoofd aan toe gaat en hoe onbegrijpelijk de wereld soms voor hem is. Zo begrijp je hem steeds beter, ook als hij zich niet bepaald vriendelijk gedraagt.

Geschiedenis Magazine

Het verhaal begint heel gemoedelijk, maar wordt op een gegeven moment een stuk serieuzer. Dat zag ik zelf niet aankomen, maar het lijkt me wel realistisch.

Een gebeurtenis die me erg bij is gebleven is dat Christopher op een gegeven moment de metro moet pakken. Hij is echter zo overweldigd door het geluid van de metro en de enorme mensenmassa, dat hij uren op een bankje zit voor hij uiteindelijk toch instapt. Hij is iedere keer weer vol spanning als de metro volloopt en weer wat meer ontspannen als de metro net is vertrokken. Dit leek me heel treffend voor de situatie van Christopher.

Ik vond dit een geweldig goed boek. Christopher vertelt op zich vrij chaotisch, maar de zoektocht naar de dader van de moord op de hond en de reis die daarop volgt, brengen net genoeg structuur in het verhaal. Het is ook niet moeilijk om de gaten die Christopher laat vallen zelf op te vullen. Dit komt waarschijnlijk doordat de schrijver Christopher net de goede dingen laat vertellen.

Dit is een van de betere boeken die ik dit jaar las. Het is ook geschikt voor zowel jongeren als volwassenen.

Eerder verschenen op Drukinkt