Hikeline Wanderf├╝hrer Via Valtellina

Zaterdag, 15 januari, 2022

Geschreven door: Diverse Auteurs
Artikel door: Jeroen Gribling

Door Graub├╝ngen

[Recensie] Het kan natuurlijk zijn dat ik als gevolg van Covid-19 (te) lang niet in de Alpen ben geweest, maar de nieuwe reisgids Via Valtellina in de serie Hikeline Wanderf├╝hrer is voor mij een gift. Eindelijk, ik mag weer (virtueel dan natuurlijk)! De Via Valtellina loopt van Schruns (Vorarlberg, Oostenrijk) praktisch in een rechte lijn door Graub├╝nden (Zwitserland) naar Tirano in Itali├ź. Begin- en eindpunt zijn goed met het openbaar vervoer te bereiken. In oorsprong is het een Saumpfad, dat wil zeggen ongeschikt voor paard en wagen; maar wel begaanbaar voor pakezels, muildieren, de backpacker en in vroege tijden gebruikt voor het handelsverkeer tussen Noord-Itali├ź en de Bodensee. In totaal gaat de Via Valtellina over 152 km (inclusief extra uitstapjes 189 km), met ruim 5000 stijg- en daalmeters.

De afwisselende route is opgedeeld in acht etappes die met uitzondering van etappe 4 prima dagtochten zijn. Vandaar dat er af en toe extra uitstapjes in de gids zijn opgenomen. De kaarten zijn zeer helder met zelfs een aanduiding voor asfalt, wandelpad en bergpad en de aanwijzingen zijn gedetailleerd. Bovendien geeft de gids steeds een uitgebreide toelichting op de omgeving (geschiedenis, musea), wat hem tot een complete reisgids maakt. Etappe 4 is voor wandelaars met een uitstekende conditie. Deze loopt in 33 km van Davos naar S-chanf en gaat ruim over de 1000 meter op en neer. Om de gemiddelde bergwandelaar niet af te schikken geeft de gids een aantal opties om de etappe in te korten. Aan het eind van de gids staat een prima lijst met adressen van plaatsen waar kan worden overnacht. Het enige dat ik mis is een heldere samenvatting van alle etappes zodat je in ├ę├ęn oogopslag de zwaarte en duur van de tocht kunt overzien.
Nog een tip: neem in Tirano de trein terug naar Schruns. Je moet dan weliswaar vier keer overstappen maar geniet onderweg zonder inspanning van de Bernina- en Albulalijnen (UNESCO Werelderfgoed).

Eerder verschenen in Bergen Magazine

Boekenkrant