Hipsters, baarden, martelaren

Dinsdag, 20 februari, 2018

Geschreven door: Anna Krijger
Artikel door: Maarten Reijnders

De Groene Amsterdammer? ‘Erg links en anti-Joods’

[Recensie] Kritiek komt in Israël soms uit onverwachte hoek. Nadat de linkse Israëlische journalist Gideon Levy had geschreven dat zelfs honden beter worden behandeld dan Palestijnen, werd hij overspoeld met boze reacties. Afkomstig van Israëlische dierenvrienden die het schandalig vonden dat hij onschuldige honden had vergeleken met Palestijnen. De anekdote is afkomstig uit Hipsters, baarden, martelaren, waarin journalist Anna Krijger schrijft over haar verblijf in Israël en de Palestijnse gebieden tussen 2014 en 2017.

Wellicht dat de geringe compassie met het lot van de Palestijnen bij de Israëlische dierenvrienden te maken heeft met het beleid van de Palestijnse Autoriteit om eens in de paar maanden vergiftigd vlees neer te leggen om de populatie straathonden op de Westelijke Jordaanoever uit te dunnen. Om in ieder geval één hond de vergiftingsdood te besparen, neemt Krijger in maart 2015 een zwerfhond uit Ramallah in huis. Het blijkt de start van een soort dierenasiel dat Krijger sindsdien met haar vriend Derk Walters (tot dit voorjaar NRC-correspondent in Israël) bestiert.

Omdat ze om de haverklap puppy’s en kittens in huis nemen, worden ze regelmatige bezoekers van de dierenarts. ‘Ik haat jullie’, zei hij Krijger tijdens haar eerste bezoek. Zonder journalisten zou het Israëlisch-Palestijnse conflict volgens hem niet meer bestaan. ‘Als er tientallen journalisten met camera’s om een paar Palestijnen heen gaan staan, natuurlijk beginnen ze dan met stenen te gooien!’

Krijger erkent dat de aanwezigheid van journalisten soms olie op het vuur is, maar ze laat in haar bijzonder prettig geschreven boek zien dat er echt nog wel wat meer aan de hand is. Ze spreekt met tal van boeiende Israëliërs en Palestijnen: van een in Nederland geboren orthodox-joodse koloniste die een wijnmakerij bestiert op de Westelijke Jordaanoever tot een homoseksuele Palestijn in Tel Aviv.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Hoewel Krijger onbevooroordeeld verslag doet van het conflict, krijgt ze toch problemen met de autoriteiten. Daartoe aangespoord door Nederlandse ‘vrienden van Israël’, die qua fanatisme niet onderdoen voor de dierenvrienden die Levy op zijn dak kreeg, werpt het Israëlische Government Press Office (GPO) Krijger voor de voeten dat ze voor Joop.nl en De Groene Amsterdammer schrijft, media die volgens de ambtenaar van dienst ‘erg links, anti-Israëlisch en anti-Joods’ zijn. Als de GPO vervolgens weigert het werkvisum van haar vriend Walters – een ‘activist’ – te verlengen, moeten de twee weer terug naar Nederland. De dierenarts begrijpt er niets van. ‘Gaan jullie echt terug? Maar waarom dan?’

Eerder verschenen in Wordt Vervolgd