Hiroshima

Woensdag, 12 augustus, 2020

Geschreven door: John Hersey
Artikel door: Evert van der Veen

De atoombom die het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde

[Recensie] John Hersey was journalist voor Time Magazine, Life en The New Yorker. Hij bezocht als één van de eerste westerse journalisten Hiroshima na de atoombom. De eerste uitgave van dit boek vond in 1946 plaats.

Het begin is beklemmend en beschrijft wat zes mensen deden op het moment dat de bom viel. Zij worden overvallen in hun dagelijkse bezigheden die er voor ieder weer anders uitzien en overleven dit. Allen beschrijven de verblindende witte lichtflits en de verwoestende luchtdruk. Hun angst is sterk voelbaar in hun verhalen. Aangrijpend zijn de beschrijvingen van mensen met onbekende brandwonden, de vraag hoe deze zijn ontstaan en hoe ze behandeld moeten worden. Er is een ernstig tekort aan hulp omdat veel artsen en verpleegsters dood of gewond zijn. De chaos is enorm evenals de branden en de totale verwoesting. Sommige zinnen zijn indrukwekkend: “het was niet gemakkelijk de levenden van de doden te onderscheiden”, pagina 49. Zo zijn er tal van schokkende details over de gevolgen van de bom zoals de afvallende huid van mensen die kleverig aanvoelt en de jonge vrouw die haar dode baby vier dagen vasthoudt.

Aanvankelijk weet niemand wat er nu precies is gebeurd maar na een week “bereikte een vaag en onbegrijpelijk gerucht Hiroshima, namelijk dat de stad was verwoest door de energie die vrijkomt als atomen op een of andere manier in tweeën splijten”, pagina 78.

Na een aantal dagen hebben vele mensen onduidelijke vermoeidheidsklachten en zo worden de eerste symptomen van de stralingsziekte duidelijk waaraan later nog vele andere klachten worden toegevoegd. Opvallend is dat men niet spreekt over ‘overlevenden’ uit respect voor de doden maar dat men de term ‘door de explosie getroffenen’ hanteert.

Sociologie Magazine

Het boek sluit af met berichten over andere landen die proeven met atoombommen doen. De verhalen van de zes hoofdpersonen worden op eenvoudige wijze verteld; medische termen worden niet altijd uitgelegd.

Een indrukwekkend boek.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles