Hoe Bert rapper werd

Zaterdag, 30 april, 2022

Geschreven door: Martine Glaser, Wilma van de Bosch
Artikel door: Joost van Gelder

De dichtende rapper

[Recensie] Hoe Bert rapper werd? Dat lees je in dit humoristische verhaal vol grappige illustraties, leuke woordgrappen, raps, gedichten en ‘geschreven vlogs’. Voor stoere pré-pubers vanaf 10 jaar.

Bert is een doorsneejongen die in eerste instantie graag een beroemde vlogger wil worden. Op school wordt hij echter verliefd op zijn juf Nederlands, wat hilarische situaties oplevert. Zij houdt van poëzie. Om indruk te maken op zijn juf besluit Bert het over een andere boeg te gooien en hij schakelt de hulp in van buurvrouw Bep en zijn vriend Mo.

In Hoe Bert rapper werd wordt zo’n beetje het stereotype puber geschetst: jongens die graag dure spullen willen, straattaal gebruiken en zichzelf zien als toekomstig influencer/vlogger door een eigen YouTube-kanaal te starten.

Martine Glaser is de schrijfster van het boek en laat naast dat ze goed aansluit op de belevingswereld van pubers ook de functie van dichten in het verhaal terugkomen. Glaser geeft aan dat het boek voor kinderen vanaf 12 jaar is, maar ik vraag mij af of de humor op die leeftijd nog wel aanslaat.

Yoga Magazine

Wilma van den Bosch heeft de illustraties in het boek verzorgd. Deze zijn vrij simpel, soms ludiek en grappig maar voegen niet onwijs veel toe om de context van het verhaal te begrijpen.

Het is een verhaal waar je als lezer zeker vanaf het begin wel een beetje in moet komen. De ‘geschreven’ vlogs vergen wat verbeeldingskracht en de tekst is in het begin vrij vlot en bevat ontzettend veel korte gebeurtenissen, waardoor het minder prettig om te lezen en te begrijpen is. Daarnaast had er wat mij betreft meer straattaal en ‘stoerheid’ in het verhaal gemogen, om het nog beter te laten aansluiten op de doelgroep.  

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles