"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Hoe ik per ongeluk gladiator werd

Zaterdag, 8 mei, 2021

Geschreven door: Tim Collins, Isobel Lundie
Artikel door: Hanneke Arts-Honselaar

“Ik kan bijna voor een echte gladiator doorgaan!”

De auteur en illustrator

[Recensie] Tim Collins (1975) komt uit Manchester (Engeland) maar woont momenteel in Londen. Hij schreef aan het begin van zijn carrière alleen informatieve boeken voor volwassenen maar begon later ook met het schrijven van kinderboeken. Daar is hij heel succesvol mee. Veel van zijn boeken zijn in meer dan veertig talen verschenen. In Nederland is hij bekend van de humoristische serie Het dagboek van Nurdius Maximus (Dorkius Maximus in het Engels)

Isobel Lundie (1992) komt uit Londen Zij ging naar de Kunstacademie in Londen (Kingston University) en studeerde daar in 2015 af in de richting illustratie en animatie. Sindsdien heeft ze al heel wat boeken geïllustreerd. Ze maakt graag grappige illustraties en vindt prentenboeken waarin de lezer in de illustraties extra stukjes informatie kunnen vinden, de beste.  

Het verhaal

Boekenkrant

“Dus dat lijkt me goed. Ik kan bijna voor een echte gladiator doorgaan. Maar wat kan ik doen aan mijn schreeuwprobleem? Ik kan mezelf niet opdragen om niet te gillen als ik verschrikkelijke pijn heb. Dat is net zoiets als in zee springen en mezelf dan opdragen om niet nat te worden.”

Hoe ik per ongeluk gladiator werd

Marcus lijkt sprekend op de populaire gladiator Cassius. Als deze voorstelt om van outfit te ruilen, lijkt dat Marcus best grappig…voor een dagje. Maar Cassius gaat ervandoor, en voor hij het weet staat Marcus in de arena tegenover de vervaarlijkste gladiatoren van Rome. Hoe gaat hij dit overleven?!   

Vormgeving

Hoe ik per ongeluk gladiator werd bestaat uit zeven hoofdstukken en is ingedeeld als een dagboek. Het dagboek start op 11 april 79 na Christus in Pompeï en eindigt op 30 mei 79 na Christus, terug in Pompeï. Het beslaat twee maanden uit het leven van Marcus. In zijn dagboek beschrijft hij zijn avonturen als gladiator op reis.
Naast dit verhaal tref je verdeeld over het  hele boek grijze kadertjes aan met de titel “Hoe het zit”. Deze kadertjes geven historische uitleg bij het verhaal. Ze gaan bijvoorbeeld in op hoe mensen in die tijd leefden, wat er in die tijd allemaal gebeurde (bijvoorbeeld: een aardbeving bij Pompeï), op gewoonten en gebruiken van mensen in die tijd, over het oude Rome, over alles wat op gladiatoren betrekking heeft.
Aan het eind van het boek is nog extra historische informatie over gladiatoren in het oude Rome opgenomen, een tijdlijn van 753 voor Christus (de stichting van Rome) tot aan 2016 (eerste voorstelling sinds 79 na Christus in het amfitheater van Pompeï), een eregalerij van gladiatoren en een woordenlijst met uitleg van woorden die betrekking hebben op gladiatoren, zoals hun uitrusting, kleding, soorten gladiatoren, etc.

De illustraties in Hoe ik per ongeluk gladiator werd zijn uitgevoerd in zwart-grijs-wit-tinten en zijn grappig. Ze bieden extra informatie bij het verhaal, soms met tekstballonetjes. Naast kleinere illustraties zijn er ook pagina-vullende illustraties.

Hoe ik per ongeluk gladiator werd is niet alleen een goed verhaal. Het boek kan prima ingezet worden als verdieping bij lessen Oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW) bij het tijdvak over de Romeinen. 

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles