"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Hoe voel je je, Kikker?

Zaterdag, 27 augustus, 2022

Geschreven door: Max Velthuijs
Artikel door: Jolanda Rovers

Gevoelens leren met Kikker

[Recensie] Kikker is al heel beroemd. Maar wist je dat er ook een serie ‘Kikker leert’ is? Dit boek komt uit die serie. En in dit boek gaat het over emoties. Gevoelens zijn, zeker voor kleintjes, niet altijd te begrijpen. Waarom word ik driftig als er iets niet lukt? Waarom ben ik nu boos of verdrietig, terwijl ik net nog zo blij was? Je moet wel al groot zijn om dat allemaal uit elkaar te kunnen houden of te snappen. En er woorden aan te geven.

Max Velthuijs (1923-2005), de illustrator en schrijver van de Kikker boeken, heeft heel veel verhalen over hem en zijn vriendjes geschreven. Velthuijs won Zilveren en Gouden Griffels en Penselen met zijn geliefde Kikker. Er wordt gezegd dat Kikker Velthuijs’ alter ego was. Ook nu, lang na zijn dood, verschijnen er nog steeds boeken over Kikker. En musicals en speelgoed. Op de rug van dit boek staat dan ook: naar Max Velthuijs.

Op de thee bij Varkentje
Het boek vertelt een mooi verhaal over vriendjes en vriendschap. En in dat verhaal krijgt Kikker te maken met allerlei verschillende gevoelens. Hij moet bijvoorbeeld heel erg nadenken over een verrassing voor Varkentje. Hij gaat bij haar theedrinken en wil graag iets meenemen. Maar wat?

Als hij een verrassing bedacht heeft en aan het werk gaat met papier en een schaar, blijkt het allemaal net niet zo te gaan als hij gedacht had. Hij voelt zich bezorgd. Zal Varkentje het wel mooi vinden? Toch werkt hij verder, samen met Beertje. Die lijkt alles wel te kunnen! Dat geeft weer een ander gevoel. Jaloezie, boosheid, je stom voelen en verdrietig zijn volgen elkaar op. Gelukkig komen troost en blijdschap er ook weer snel bij! En vriendschap. Want vriendschap is toch wel het allerfijnste dat je kan hebben en voelen.

Naast het verhaal en natuurlijk de kostelijke illustraties, staat er in de kantlijn steeds ‘Hoe voel je je, Kikker?’ Met daaronder wat er met je gebeurt bij elke emotie en welke gevoelens daarbij horen. Mooie onderwerpen om rustig te bespreken en die de peuter of kleuter kunnen helpen zichzelf beter te begrijpen.
En is het dan niet fijn om te ontdekken dat Kikker ook een beetje op jou lijkt?

— 

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Ons Amsterdam

Boeken van deze Auteur:

Taart voor Kikker

Hoe voel je je, Kikker?

Je allereerste verhalen van Kikker

De wereld van Kikker

Oeps, kikker

Het goedige monster en de rovers