"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Hoe? Wat? Waarom?

Zaterdag, 24 december, 2022

Geschreven door: Jean-Michel Billioud, Sophie Bresdin, Patrick Chenot, Natalie Desforges
Artikel door: Katelijne van Alem

“Waarom kun je een regenboog niet aanraken”

[Recensie] In dit boek staan honderden vragen die beantwoord worden, voor kinderen die echt alles willen weten. Het boek is opgedeeld in zes hoofdstukken, onder andere wetenschap, geschiedenis en dagelijks leven. In deze hoofdstukken wordt er steeds een vraag gesteld, waarna het antwoord direct volgt.

Een schat aan informatie en weetjes
Mooi dat in dit boek heel veel vragen staan. Zo kom je aan heel veel informatie en weetjes. Je kunt een hoofdstuk openslaan en kijken welke vragen er staan, maar je kunt ook zelf een vraag bedenken en kijken of deze bij het hoofdstuk staat!
Je zult hierdoor heel veel te weten komen en ontdekken!

Wie weet kun je het boek er ook bij pakken en een vraag opnoemen aan iemand in je familie of een vriendje. Als ze het antwoord niet weten, kun jij het antwoord vertellen of laten voorlezen!}

Geheel
De vragen en antwoorden, gezamenlijk met de gezellige prentjes in dit boek vormen een mooi geheel. Het is leuk om open te slaan, toegankelijk en op veel momenten bruikbaar.

Grappig is ook dat je erachter komt dat je veel dingen niet weet en steeds denkt, ohja, dat zou ik ook graag willen weten!

Zoals de vraag: “Hoe weten we dat de zon groter is dan de maan?” Daar staat het volgende antwoord bij:
“Wij hebben de indruk dat de zon en de maan even groot zijn. Maar de zon is 400 keer zo groot als de maan! Ze lijken alleen even groot omdat de zon ook 400 keer zo ver van de aarde verwijderd is als de maan.”

Soms staat er een vraag met daaronder een meerkeuze-antwoord. Dan kun je raden wat het antwoord is. Wanneer je het boek dan ondersteboven houdt, kun je het juiste antwoord lezen! Bij een aantal vragen staat in dikker zwart een extra weetje of een proefje dat je kunt doen, zoals bij de vraag: “Waarom bevriest de zee niet in de winter?” Daar staat het volgende proefje bij:
“Zet twee glazen water in de diepvries, eentje met zout en eentje zonder. Het water met zout bevriest veel minder snel”. In het antwoord op de vraag wordt namelijk uitgelegd dat in streken waar het niet zo kouod is, het zout ervoor zorgt dat de zee niet zo snel bevriest. Maar dat het wel degelijk kan bevriezen wanneer de watertemperatuur onder de -2 graden celcius komt.

Een geweldig boek, voor tijdens een quizavond, maar ook om zelf lekker in te bladeren en vragen beantwoord te krijgen!

Leesfragment



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow