"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Hoe zit dat nou?

Maandag, 5 oktober, 2020

Geschreven door: Tamara Onos
Artikel door: Patrice van Trigt

Wanneer te relativeren en wanneer iets serieus nemen?

[Recensie] Gedreven door automatisme en gewoontes denk je vaak niet zo heel bewust over bepaalde, vooral alledaagse, gevaren na. Over de impact van een tekenbeet, een waarschuwing op een verpakking of bij het innemen van een bepaald medicijn. Wanneer moet je nu eigenlijk wél meer aandacht aan iets besteden en er eens kritisch over nadenken? Maak je het jezelf daardoor heel moeilijk door dat te doen of kun je een balans vinden in het verschil van tussen risicoperceptie en risicobeoordeling? Kunnen wij überhaupt relaxt omgaan met gevaren die we al dan niet zien, waar we ons bewust of juist onbewust van zijn?

In het boek Hoe zit het nou van Tamara Onos pakken analyses in dit vraagstuk weliswaar soms grappig uit maar de boodschap is dat duidelijk niet. Wanneer is angst voor iets rechtvaardig en wanneer overdrijf je? Het is een discussie met een open einde maar door middel van dit leuke, leerzame en vooral verhelderend boek kom je al een heel eind in de discussie, sowieso die met jezelf.

Hoe ga je om met gevaren en beoordeel je ze op relevantie? Een breed scala van zaken passeert de revue en Tamara Onos brengt ze op een dermate leuke manier dat je blijft lezen, blijft bladeren, maar je vooral ook blijft verbazen.
Van straling, uitlaatgassen, insecten van down under tussen de bananen tot roken, gevaarlijke stoffen, gebruik van gangbare medische hulpmiddelen tot internet. Als arbeidshygiënist en hogere veiligheidsdeskundige geeft Tamara Onos op een laagdrempelige en informatieve manier een toelichting op de do’s en don’ts in het woud van potentiële gevaren. Noem het risicoanalyses voor de leek.

Wat ik vooral leuk vond aan het boek is dat het in handige hoofdstukken is verdeeld en de nodige humor bevat. Normaal gesproken lees ik dit soort boeken in delen maar dit heb ik in één keer heb uitgelezen. Samen met een vriendin, die heel nieuwsgierig werd door de opvallende cover, heb ik het boek besproken. We waren over sommige zaken oprecht verbaasd, we wisten het niet of waren het ons niet bewust. Andere zaken hadden we uitvergroot en na uitleg van Onos weer bijgesteld. Uiteraard komt je eigen gevoel er ook bij kijken, relativeren is hier het toverwoord. Hoe zit het nou kun je als naslagwerk lezen of gewoon van A tot Z.

Boekenkrant

Onos betrekt zichzelf en haar gezin in het boek als ‘lijdend voorwerp’ bij een bepaald onderwerp. Haar zelfspot aangaande gehoorschade en het idee een teken-tinder op te zetten, want het gezamenlijk speuren naar een teek is minstens zo leuk dan een hot date, laten zien dat haar humoristische inslag er een van droge en leuke kwaliteit is, ik hou er wel van wanneer een informatief boek dat heeft. Ze doet het subtiel maar het benadrukt wél het stukje van de boodschap die ze wil overbrengen. Daarbij schrijf ze ook lekker vlot.

Verrassend vond ik het grote aantal zaken dat Onos bespreekt. Serieus, zaken waar je oprecht niet altijd bij stilstaat maar die wel enorm voor de hand liggen. Denk aan de gevaren van miscommunicatie op social media, iets dat met schering en inslag gebeurt, maar zijn we ons daar genoeg van bewust? De inhoud van dit boek betreft dus niet alleen tastbare risico’s. Een nadenkertje…

Hoe zit het nou is bijzonder actueel want hét hot item van nu komt ook aan bod. Virussen. Dat is dan meteen de aanzet tot het thema testen van vaccins op dieren en mensen. Is het een schande of juist een broodnodig proces om te bepalen wat de schadelijke effecten kunnen zijn alvorens deze massaal toe te dienen. Better safe than sorry? Wat maakt iets maatschappelijk acceptabel? Zonder je een mening op te dringen maakt Onos zaken duidelijk. Wat je er uiteindelijk mee doet is uiteraard aan jezelf.

Tamara Onos heeft een boek geschreven dat niet opvallend dik is maar wél een grote bron van informatie bevat. Ze schrijft op een dusdanig makkelijke manier over complexe zaken dat het voor deze scheikundige leek dan ook geen grote opgave was zelfs die dingen te snappen, wat ik las vond ik juist uitermate interessant. De bronvermeldingen en woordenlijst achter in het boek zijn van absolute meerwaarde.

Al bij al vond ik dit boek een grote verrassing. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch? Hoe zit dat nou heeft me op meerdere vlakken aan het denken gezet. Wanneer te relativeren en wanneer iets serieus nemen? En dan is het altijd nog een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Volgens mij was dat ook precies de bedoeling van Tamara Onos, die trouwens met Onder invloed ook een hele goede thriller heeft geschreven.

Vier sterren voor dit informatieve, leuke en vooral onverwacht verrassend boek met de intrigerende subtitel; ‘Zin en onzin over alledaagse gevaren’.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Isolatie

Hoe zit dat nou?

Onder invloed