Hoge druk laboratorium

Maandag, 24 oktober, 2016

Geschreven door: Gert Banis
Artikel door: Mischa Brendel

50 jaar werken onder druk

[Signalering] Op 15 september opende de Universiteit Twente de deuren van het geheel gerenoveerde Hoge Druk Lab.

Tegelijkertijd vierde het lab zijn vijftigjarig bestaan, wat aanleiding was voor de verschijning van het jubileumboek Hoge druk laboratorium – 50 jaar werken onder druk. Het boek is geschreven door Gert Banis, bouwcoördinator van het gerenoveerde lab.

Het boek is vooral bedoeld voor ‘insiders’, zo blijkt al snel: het taalgebruik en de verwoording van bepaalde gebeurtenissen vergt toch enige kennis van het vakgebied. Dat neemt echter niet weg dat het een fraai en animerend overzicht geeft van de veelbewogen geschiedenis van het lab, dat vanaf de oprichting van de Technische Hogeschool Twente een belangrijke rol speelde.

Het boek biedt echter meer dan een eenvoudig geschiedkundig overzicht. Persoonlijke anekdotes van betrokkenen, belangrijke onderzoeksgebieden, eerdere renovaties en calamiteiten in het lab komen allemaal aan bod in verscheidene hoofdstukken, die doorspekt zijn met (historisch) beeldmateriaal.

Kookboeken Nieuws

Helaas is het boek ook doorspekt met taal- en grammaticafouten die er door eenvoudige eindredactie grotendeels uit verwijderd hadden kunnen worden. Dat neemt echter niet weg dat het boek voor mensen in het vakgebied een fraai overzicht biedt van de evolutie van een uniek lab.

Circa 90 exemplaren van het boek zijn nog beschikbaar. Een exemplaar is rechtstreeks bij de auteur te bestellen door een mail te sturen naar g.h.banis@utwente.nl. De prijs van het boek, € 17,50, is exclusief verzendkosten.

Eerder verschenen in Technisch Weekblad

.


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.