Hollandse helden

Zaterdag, 23 juli, 2022

Geschreven door: Diverse Auteurs
Diverse Illustratoren
Artikel door: Rita Pontororing

Waarover schrijven zij

Verhalen over vijf beroemde mensen uit de geschiedenis, geschreven door diverse auteurs met ieder een eigen illustrator.

[Recensie] Bij helden denk je al snel aan overwinningen in een gevecht. Of aan dappere mensen die in een gevaarlijke situatie zich zeer moedig gedragen. De helden uit Hollandse helden zijn eerder bijzondere historische figuren dan helden.

Niet alle figuren zullen bekend zijn bij kinderen, zeker niet bij hele jonge kinderen,  maar daar dient dit boek voor om hen te vertellen over een stukje geschiedenis.

De verhalen
Elke persoon wordt ingeluid met een ondertitel die karakteristiek is voor hem of voor haar.

Antoni van Leeuwenhoek krijgt de ondertitel De kleine diertjes.  Na het verhaal van Arend van Dam en Alex de Wolf, lezen we op één pagina korte informatie over het leven van Van Leeuwenhoek. Deze aanvulling is prettig. Op de eerste bladzijde zie je Antoni afgebeeld in een stoffenzaak. In de beschrijving over zijn leven begrijp je waarom.

Suzanne Wouda heeft voor Willem Barentsz  als inleidende titel De wereld is wit gekozen. In dit verhaal zijn de afbeeldingen van Erik Kriek ruig en een aantal van een witte wereld, Nova Zembla. Dat de reis van Barentsz zwaar was is na te lezen in de extra informatie.

Simonsdochter Hasselaer is toch wel de minst bekende persoon in dit rijtje. Joris raakt zijn varken kwijt, hij rent er achteraan. Onderweg komt hij in situaties waarbij het dreigement “Kenau komt je halen”, zoals ook de ondertitel luidt vaak hoort. Het verhaal heeft een verrassend einde en in de bijbehorende tekst over Kenau Simonsdochter Hasselaar lezen we meer over Kenau.  

Over de bekende schilder Johannes Vermeer, met Het meisje met de parel, het meest bekende werk van Vermeer is van de hand van Ton van Reen en Ben van Brummelen. In het verhaal worden de kenmerken van het schilderij uitgelegd. In het verhaal komt eveneens naar voren dat de kunstenaar niet zo veel verdiende met zijn werken.

Tot slot wordt verteld over Willem van Oranje en zijn hondje Pompei. Er gaan verhalen rond dat de hond het leven van de prins gered heeft. Agave Kruijssen vertelt dit en Typex illustreert.

Voorlezen
Hollandse Helden is een kennismaking met genoemde, bekende Nederlandse historische figuren. Het zijn voorleesverhalen die een heel klein stukje geschiedenis aanstippen. De verhalen zijn toegankelijk geschreven, goed in te zetten als voorleesverhaal.

LeesfragmentVoor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Archeologie Magazine