Hollandse kaas

Zaterdag, 28 september, 2019

Geschreven door: Betty Koster
Artikel door: Esther Out

Kaas en thee gaan goed met elkaar samen

[Recensie] Hollandse Kaas is geschreven door Betty Koster en Betty Koster is dé kaaskenner van Nederland. Ze levert aan de Nederlandse toprestaurants en reist de wereld over op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Vandaag geen echt kookboek dus, maar een boek boordevol informatie over kaas. En om precies te zien Hollandse Kaas, want als wij iets goed kunnen hier in dit kleine landje, dan is het wel kaas maken.

Het boek begint met een uiteenzetting over de geschiedenis van het kaasmaken in Nederland. Vervolgens vertelt Betty Koster hoe het proces in zijn werk gaat. Wat moet je precies doen om van melk kaas te maken. Vervolgens lees je over hoe je kaas het beste kunt bewaren en een kort stukje over koken met kaas.

Vervolgens een hip onderwerp: ‘pairing’. In dit geval gaat het om het ‘pairen’ van kaas met drank. Dat hoeft overigens niet perse alcoholische drank te zijn. Betty Koster raadt aan om kaas eens te ‘pairen’ met thee. Serveer de thee op zo’n 70°C en niet in een theeglas maar gebruik daarvoor een wijnglas. Dat geeft er net wat meer cachet aan omdat mensen de thee dan als wijn gaan behandelen. Ze draaien de drank rond in het glas, kijken naar de kleur en ze ruiken eraan.

Quote: “Niet gehinderd door alcohol of koude, is thee de mooiste combinatie met kaas.”

Ons Amsterdam

Ook wordt uitgelegd hoe je een kaasplank moet opbouwen en waar je bij het uitzoeken, kopen en eten van kaas verder allemaal nog op moet letten. Maar het grootste deel van het boek gaat natuurlijk over soorten in Nederland gemaakte kaas. Betty Koster heeft een aantal kaasmaak bedrijven uitgelicht en beschreven welke soorten kaas er worden gemaakt. Ze omschrijft de achtergrond van de melk waarvan de kaas wordt gemaakt en de smaak die de kaas daardoor krijgt.

Leuk te lezen dat er in Nederland zoveel verschillende soorten kazen worden gemaakt. Van de bekende Beemster tot roodflora tot Terschellinger Schapenkaas tot de Lady’s Blue geitenkaas uit Nooitgedacht in mijn eigen geliefde Drenthe. De omschrijvingen zijn kort, bondig en duidelijk. Heb je interesse in kaas en vind het leuk te lezen wat er zoal in ons eigen land aan kazen gemaakt wordt, dan is Hollandse Kaas van Betty Koster hét boek voor jou.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Hollandse kaas