"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Homes for our time. Contemporary Houses around the World

Donderdag, 3 juni, 2021

Geschreven door: Philip Jodidio
Artikel door: Evert van der Veen

Vernieuwende huizen

[Recensie] Dit inspirerende boek staat vol met fraaie huizen voor de 21e eeuw waarin architecten reageren op eigentijdse vragen. Inzichten over wonen zijn aan verandering onderhevig en vragen om flexibele woonvormen waarin werk en privé naast elkaar een plek vinden in een woning. Het boek Homes for our time geeft dan ook een beschouwing over wonen in onze tijd en presenteert architecten van over de gehele wereld; achterin staat van hen een biografie. Het boek is drietalig: Engels, Frans en Duits.

Iedere woning wordt ingeleid met adres, naam van de architect en enkele zakelijke gegevens. Tal van foto’s brengen iedere woning mooi in beeld zodat de lezer een goede indruk krijgt van exterieur en interieur dat vaak zeer de moeite waard is.

Er zijn enkele zeer geslaagde voorbeelden waarin het aanwezig oude prachtig wordt verwerkt in het nieuwe en eigentijdse. ASDFG architecten uit Hamburg renoveerde en verbouwde een oude molenaarswoning uit 1844 in Berlijn dat nu een geslaagde combinatie is van oude en nieuwe elementen. De Londense architect Lily Jencks en de Parijs architect Nathanael Dorent renoveerden een ruïne in Engeland en voegden het nieuwe zodanig toe dat elementen van de ruïne zichtbaar zijn gebleven.

Andere opvallende huizen die mij aanspraken:

Ons Amsterdam
  • Architect Felipe Assadi uit Chili bouwde een langwerpig huis met een eenvoudige maar prachtige vormgeving dat fraai harmonieert met de prachtige omgeving.
  • Spaanse en Mexicaanse architecten bouwden een wit huis in Mexico met een mooi geïntegreerd zwembad buiten dat door de omlijsting een prachtig uitzicht biedt op de omgeving.
  • Architect Marina Vella uit Peru bouwde een strak vormgegeven huis waarin de witte lijnen prachtig harmoniëren met het traditionele natuursteen.
  • Lassa, architect in Brussel, bouwde voor zichzelf een zomerhuis in Griekenland. Het dak heeft de vorm van de Griekse letter Ypsilon en door de beperkte hoogte van de woning is het dak beloopbaar en is de sierlijk vormgegeven woning fraai geïntegreerd in het heuvelachtige landschap.

Veel huizen zijn uiterst strak van opzet, met veel zichtbaar beton waardoor ze modern en ruimtelijk overkomen. Er zijn echter ook architecten die meer hout toepassen en sommige woningen hebben ook duidelijk traditionele invloeden vanuit de lokale bouwtraditie. Een architect uit Ecuador bouwde een huis met veel glas waarin ook de traditonele stijl zichtbaar wordt. Ook het huis in Madrid van architect Peneleas heeft veel glas dat in een stalen frame is gevat.

Zijn alle huizen in dit boek mooi? Nee, al is dat natuurlijk een kwestie van smaak, maar sommige konden mij echt minder bekoren omdat ik ze qua vormgeving minder geslaagd vond. Eén vind ik uitgesproken lelijk: een huis in New York van architect Lot-Ek dat uit 21 containers is samengesteld die in de gevel zichtbaar blijven. Ook het industrieel ogende huis dat oogt als een kubus van Daisuke Yamashita, architect in Tokio, is niet direct mijn smaak maar dit huis kan ik in z’n soort dan toch nog wel waarderen.

Andere huizen vallen op een positieve manier op. Architectenbureau OPA in San Francisco bouwde een huis in Nevada met door zijn strakke vormgeving met mooi lijnenspel futuristisch overkomt. Het doet mij denken aan een ruimtevaartuig. Markant is ook het tentvormige huis van Chris Tate uit Nieuw-Zeeland die dit voor zichzelf bouwde als weekendhuis.

Dit boek biedt een inspirerend overzicht van hetgeen – goede – hedendaagse architecten tot stand kunnen brengen als dient de opdrachtgever wel over het nodige budget te beschikken.

Een inspirerend boek!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: