Hoog in de boom begint de zomer

Zaterdag, 2 juli, 2022

Geschreven door: Wouter Klootwijk
Esther Leeuwrik
Artikel door: Katelijne van Alem

“Haar voetstappen maken een spoor van modder op het pad”

[Recensie] Jet woont in een dorpje waar iedereen elkaar kent. Dan komt Lo daar vakantie houden met zijn moeder, in een woonwagen. Hij gaat allerlei avonturen met Jet beleven, zoals vlotten en hutten bouwen, Piet van de post helpen met zijn pakkenfiets en met Fien die in een rolstoel zit worden ze vrienden. Ze mogen de rolstoel ook proberen! Dan gaat de rolstoel stuk en moeten ze daar een oplossing voor bedenken! Een fijne zomer om nooit te vergeten!

Alledaags
Dit boek is heerlijk geschreven. Vakanties worden beschreven zoals ze horen te zijn. Heerlijk alledaags, avonturen die je in je eigen omgeving kunt maken. Lo komt uit de stad en ziet de verschillen met het dorp waar hij in de woonwagen vakantie komt houden. Meteen vanaf het eerste hoofdstuk zit je middenin het verhaal. Lo komt Jet tegen, ze zit vast in de sloot, met haar voeten in de modder. En daarna moeten ze een schaap gaan redden!

Auteur Wouter Klootwijk weet de alledaagse sfeer goed neer te zetten, met zinnen die prettig zelf te lezen zijn voor beginnende lezers, bijvoorbeeld deze:

“Door het dorp loopt een smalle weg.
Midden in het dorp is een kleine winkel.
SPAR staat op de etalageruit. Met daarbij een groen rondje met een boompje erin. Het boompje is een spar. Lo blijft voor de winkel staan.

Foodlog

In de stad komt altijd iemand de winkel uit en altijd gaat er iemand naar binnen. De hele dag door. Daar is het altijd druk. In het dorp is het anders. Het lijkt wel of niemand iets nodig heeft vandaag. Niemand komt boodschappen doen.”

Tante
Op een dag is de tante van Lo op visite geweest in de woonwagen. Zij ruikt heel sterk naar parfum, zo sterk dat Jet de dag erna vraagt wat ze ruikt bij Lo. Veel mensen vinden dit lekker ruiken, maar Lo niet: ‘Niet iedereen houdt ervan dat iemand uit een flesje ruikt. Lo ook niet’. De tante van Lo slaat altijd haar armen helemaal om hem heen als ze hem ziet, en dan ruikt Lo ook helemaal naar de parfum.

Misschien heb jij ook wel zo’n tante, of ken je iemand anders met een parfum. Wat vind jij ervan? Je kunt ook naar de winkel gaan en ruiken aan allemaal verschillende flesjes, dan kom je er vast achter wat je lekker vindt!

Een aanrader om te lezen of voor te lezen in de zomervakantie!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow