'Hoog water'

Vrijdag, 22 april, 2022

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Perfecte Buren

‘De Cosa Nostra in Nederland’

Marja West is geboren en getogen in het Noord-Hollandse Bakkum. Zij studeerde rechten aan de Open Universiteit. Na wat omzwervingen in het buitenland woont zij nu in het oosten van Nederland en vult haar dagen met schrijven. Zij schrijft ook onder de pseudoniemen Anna Thomas (feelgood) en Anna West.

Hoog water is het tweede deel in de serie Veilige haven van Marja West. In het eerste deel Onder water hebben we de zusjes Sofia en Samantha leren kennen die er na de dood van hun moeder achter komen dat ze nog een Italiaanse halfbroer hebben: Vittorio oftewel Vico. Vico zet hun hele leven op zijn kop in het eerste deel maar familiebanden zijn belangrijk en dus blijven ze hem steunen. Dit tegen de zin in van Peter, de man van Sofia, die Officier van Justitie is, hij vermoedt terecht dat Vico een crimineel is met de bijnaam Cemento. Ook Bas, de man van Samantha, vertrouwt Vico voor geen cent. Hij heeft een garage annex autosloperij op de werf van zijn vrouw maar wil het liefst een duikschool beginnen.

In dit tweede deel lijkt de rust in eerste instantie teruggekeerd te zijn, maar schijn bedriegt. Vico is even op Sicilië geweest voor de verjaardag van zijn stiefmoeder en wordt daar onder druk gezet door zijn neef: waar is diens tweelingbroer Giacomo gebleven? Hij eist dat Vico naar hem op zoek gaat. En Vico, die overigens heel goed weet waar Giacomo is, moet bovendien een lading cocaïne meesmokkelen die hij prompt kwijtraakt. Intussen kampt Sofia met haar eigen problemen, haar vega koffiebar genereert niet voldoende inkomsten naar de zin van Peter, hij pusht haar om meer te werken. Zij besluit dat op haar eigen manier aan te pakken, gaat inderdaad meer maar ook anders werken en of dat nou hetgeen was dat Peter bedoelde, is maar zeer de vraag!

Wordt Vervolgd

Samantha op haar beurt zit ook klem. Zij heeft te maken met de lastige Karel die al jaren illegaal op de werf woont en daar te veel hoort en ziet naar haar smaak. Bovendien is er ook nog Jerry, de gladde buurman die niet alleen een oogje op haar heeft maar ook op haar werf. Die werf zou ze wel willen verkopen maar ze zit met een klein probleempje dat zich onder het wateroppervlak van haar haven bevindt. En laat haar man Bas nou net in die haven willen beginnen met duiklessen. Dat kan hij maar beter niet doen…

Hoog water heeft als ondertitel ‘zwart komische thriller’ en dat is perfect gekozen. Het tempo in deze thriller is hoog, er gebeurt veel maar je leest, ondanks de zware onderwerpen, toch ook vaak met een glimlach op je gezicht. De labiele en naïeve Sofia die denkt een winstgevend handeltje op te zetten is daar een mooi voorbeeld van. Ook de gedachtegang van Vico die heilig gelooft in familiebanden en daar letterlijk álles voor over heeft, maar die verder zijn problemen buiten de familie met een Beretta in zijn hand denkt op te lossen. De personages in deze serie lijken wat clichématig uitgewerkt te zijn maar misschien is dat ook wel vooropgezet door de auteur, juist om het boek een parodiërend karakter mee te geven. Het is een vermakelijk boek geworden, hier en daar over de top maar, zoals eerder gezegd, is dat wellicht ook de bedoeling van West. Drie mooie sterren voor deze zwart komische thriller, ik kijk al uit naar deel 3.

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.