"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Hotel Adonis*****

Vrijdag, 19 november, 2021

Geschreven door: Erik Segers
Artikel door: Peter van Bavel

Het verhaal bezorgt je een gelukzalig gevoel

[Recensie] Erik Segers wist mij enorm te verrassen met zijn drie eerdere boeken. Zijn debuut uit 2019 Ik ging naar de dokter  en de opvolger Een meisje met twee borsten  uit 2020 kregen van mij allebei vijf sterren. Zijn derde roman In de lavabo, verscheen aan het einde van 2020 en werd door mij met iets minder enthousiasme begroet en was nog altijd goed voor drie sterren.

In deze laatste recensie nodigde ik Erik uit om op zoek te gaan naar vernieuwing om te te voorkomen dat zijn oeuvre ‘meer van hetzelfde’ zou worden. Ik dacht dat het hoge tempo hier wellicht aan ten grondslag lag.

Een half jaar na In de lavabo is daar Hotel Adonis. Het lagere tempo is er niet van gekomen, wederom na zes maanden een nieuwe. Op de achterzijde van zijn vierde roman staat een portretfoto die doet vermoeden dat de inspiratie voor dit Griekse avontuur ook op locatie werd gevonden. Met een goede fles gevuld met een alcoholische versnapering, genoeg energie om te knallen.

Met een zomerse omslag van Artworkids en Sigrid Vanhoutte is het voor mij als recensent een weldadige duik in een zomers tafereel, dit najaar.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

In mijn geboortejaar 1967 vond in San Francisco de befaamde ‘Summer of Love’ plaats. Vrije liefde en gratis drugs als tegenhanger voor de geldende fatsoensnormen en als waarschuwing tegen de oorlog. In 1967 was die oorlog in Vietnam.

In 2021 schreef de auteur Erik Segers zijn vierde roman. Hotel Adonis speelt zich af op een nog onbekend en vrijwel onbewoond Grieks eiland met de naam Kratos alwaar de aanstaande huwelijkspartners Valerie en Victor kennis maken met de ‘Summer of Love’ van de eenentwintigste eeuw.

Er is vrij veel liefde, vrij veel seks ook. En niet te onderdrukken verslavingen; op alle fronten. De enige oorlog lijkt de strijd tussen Valerie en Victor te worden. Kortom: voer voor hippies en lezers die al genoeg zware serieuze onderwerpen in hun leven voorbij zien komen.

Met deze ‘Summer of Love’ kun je ook ontsnappen aan de ‘najaarsdip’.

Het verhaal bezorgt je een gelukzalig gevoel, kent veelvuldig spannende momenten, brengt je in extase en zorgt voor een ongeëvenaarde ontlading, mede door de verrassende climax aan het eind.

Of het allemaal geheel klimaatneutraal is, durf ik niet te beweren maar er worden biologisch in ieder geval voldoende zaadjes geplant. Een boek dat enerzijds geschikt is voor wijn drinkende vrouwen en waarin anderzijds de mannen meer aan hun trekken zullen komen, vermoed ik.

De auteur beschikt over een directe Vlaamse stijl van schrijven die impliciet expliciet kan worden genoemd. Hij neemt geen blad voor de mond waardoor je als lezer regelmatig met de billen bloot moet.

Er zitten weer talloze grappige verwijzingen naar de realiteit en naar zijn eerdere werk als een soort van easter-eggs verstopt in Hotel Adonis. Hoewel de benaming ganzeneieren wellicht toepasselijker is.

Hotel Adonis is een geweldig boek dat je laat terug verlangen naar de zomer. Niet geschikt om te lezen op vakantie. Die valt dan immers altijd tegen. Of boek geheel op eigen risico een vakantie naar Kratos. Dat is echter nog niet zo gemakkelijk. Alleen de allerknapsten slagen daarin.

Ik complimenteer de auteur met zijn nieuwe roman en geef het met heel veel plezier vier dikke sterren. Eentje minder dan Hotel Adonis op de omslag zelf.

Persoonlijke songtekst:
‘’t is feest ’t is feest
dat is hier nog nooit zo plezant geweest
’t is feest ’t is feest
en ’t is te hopen dat nonkel Filemon geneest

Hie hie hie
ik ben Eufrasie
ik kook hier de patatten
en de macaroni
Eef eef eef
mijn matotteke hangt scheef
ik kan u verzekeren
dat ik hier ewa beleef
Bloos bloos bloos
ik ben een preutse doos
zie ik een blote man
dan val ik bewusteloos’
(Urbanus – ’t is feest)

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Hotel Adonis*****

In de lavabo

Een meisje met twee borsten

Ik ging naar de dokter