Hotel Portofino

Zaterdag, 10 september, 2022

Geschreven door: J.P. O'connell
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Voor de liefhebbers van Downton Abbey en Agatha Christie

[Recensie] We gaan terug in de tijd en wel naar de ‘roaring 20’s’ als in 1926 de Britse Bella Ainsworth, samen met haar man en twee volwassen kinderen, besluit een chique hotel te openen aan de Italiaanse Riviera. Ze zijn van plan om de rijkere upper-class een onvergetelijke vakantie te bezorgen. En voor velen zal de vakantie ook inderdaad onvergetelijk worden. Al binnen een paar weken komt het hotel in geldnood en is er geen personeel meer te vinden. Tegelijk ontspinnen zich allerlei mysterieuze en duistere zaken. Een corrupte politieagent probeert Bella te chanteren. Op politiek gebied is het onrustig want Mussolini is aan de macht en de Eerste wereldoorlog nog maar 8 jaar voorbij.

De mensen denken dat er tijden van vrede en voorspoed aankomen en hebben er geen idee van welke ontwikkelingen er aan komen. De familieleden van Bella hebben ondertussen ook hun eigen problemen. Van oorlogstrauma’s tot liefdesperikelen en alles daar tussenin. Haar eigen huwelijk vertoont de nodige scheuren. Al met al ontspint zich een verhaal dat alles in zich heeft. Drama en liefde, roddel en achterklap, bijzondere personen en de nodige humoristische ontwikkelingen. Tot bijna aan het einde van het boek denk je dat dit allemaal niet goed kan aflopen voor Bella en haar familie. Bella hoopt op een financieel goed huwelijk voor haar zoon Lucian die daarmee wellicht het hotel van de ondergang kan redden. Maar hoe denkt haar zoon daarover?

Het zou een spoiler zijn om hier te vertellen hoe haar wereld totaal op zijn kop gezet gaat worden en hoe het afloopt. Dus dat doen we niet.

De beschrijving van het hotel en de Italiaanse Riviera geven de lezer de indruk er zelf te zijn. Je ziet de beelden voor je. De verwende en niet snel tevreden te stellen gasten, waaronder ook rijke Amerikanen en bekende sporthelden, zijn soms irritant maar bijna altijd ook hilarisch leuk. Ondertussen sluipt aan alle kanten het opkomend fascisme binnen.
Er ontvouwt zich een mysterie waar Agatha Christie zich niet voor zou hoeven schamen. Het is denkbaar dat de auteur, J.P. O’Connell, de nodige Christies gelezen heeft ter inspiratie.

In het begin maakt de lezer kennis met heel veel verschillende personages. Wie zich daardoor laat afschrikken mist een boek dat erg de moeite waard is. Op een gegeven moment komt het verhaal, dat op een spannende manier door een soort ‘voice over’ verteld wordt, in een stroomversnelling en dan is stoppen met lezen geen optie meer.

Pf

Er schijnt sprake van te zijn dat Hotel Portofino een Tv-serie zal worden en je kunt je dat helemaal voorstellen. Verwende rijke mensen in een prachtige omgeving met de nodige intriges, schandalen en spannende ontwikkelingen. Dat kan niet anders dan een kijkspektakel zijn. Maar hoe loopt het af? Loopt het eigenlijk wel af? Of eindigt het boek met een cliffhanger?

Dompel je onder in Hotel Porfofino en je komt er vanzelf achter. Een extra compliment voor de mooie cover is ook op zijn plaats. Heerlijk boek!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow