Iets heel bijzonders

Zaterdag, 27 augustus, 2022

Geschreven door: Susan Nielsen
Artikel door: Hanneke Arts-Honselaar

Je bent geweldig. Stralend. Wat een big!

[Recensie] Wilbur heeft als enigst kind – na een paar rampzalige weken op de kleuterschool – zijn hele leven thuisonderwijs gehad. Maar na hun verhuizing van Vancouver naar Toronto besluiten de Mampa’s (zijn beide moeders) samen met hem dat het goed is dat hij verder opgeleid wordt door beroepsdocenten en sociale contacten met andere kinderen opdoet. 

Dat verloopt niet helemaal soepeltjes, waardoor Wilbur zijn eerste Bepalende Moment in zijn leven meemaakt. Niet fijn. Gelukkig weet hij altijd troost te vinden in zijn lievelingsboek Charlotte’s Web en in zijn poëzie. Hij haat school, maar heeft de Mampa’s beloofd het in ieder geval een maand te proberen.

Wanneer hij het moeilijk heeft gaat hij naar Sal, zijn oude buurman, die ook een beetje zijn hulp nodig heeft. Samen liggen ze regelmatig onder Fulton, een kolossaal dino-skelet van een T-rex.

“We schoven onder het skelet en gingen samen op de grond liggen, onze handen achter ons hoofd. We staarden naar Fultons botten. Het is een van Sals favoriete bezigheden. ‘Stel je voor, zulke wezens zwierven miljoenen jaren geleden gewoon over onze planeet. Ongelooflijk! Wij zijn slechts een zandkorreltje in de evolutie! Wat is het leven toch wonderbaarlijk! Iets heel bijzonders! Sal zit vol met dat soort wijsheden; ik bof maar dat ik een beste vriend heb die eenenzeventig jaar ouder is dan ik.” 

Kookboeken Nieuws

En dan ziet het leven er ineens weer heel anders uit. 

Met een uitwisselingsproject van het schoolorkest krijgt Wilbur ook iemand in huis, Charlie Bourget uit Parijs. Wanneer dat – onverwachts – een meisje blijkt te zijn, ontdekt Wilbur wat verliefd zijn betekent, welke gevoelens en welke spanningen dat met zich mee kan brengen. 

Dan worden de leerlingen uitgenodigd om ook naar Parijs te komen. De Mampa’s hebben geldzorgen, dus Wilbur wil de kosten voor de reis zelf bij elkaar verdienen. Dat valt niet mee, zeker niet wanneer hij onverwachts ontslagen wordt. Maar wil hij eigenlijk wel naar Parijs? Want daar is Charlie!

Alex, zijn schoolvriend van de eerste klas af, Fabrizio – de vriend van Alex – en Sal steken er een stokje voor en zorgen dat Wilbur klaargestoomd wordt om naar Parijs te gaan. Wanneer Sal ziek wordt slaat de twijfel nog eens toe. Maar Sal kent Parijs op zijn duimpje, het is zijn lievelingsstad omdat hij er met zijn overleden vrouw altijd naar toeging. Hij weet Wilbur over te halen om toch te gaan. Zal Wilbur zijn avonturen nog aan Sal kunnen vertellen? 

Iets heel bijzonders is een aantrekkelijke Young Adult over centrale thema’s in het leven van jongvolwassenen. Het verhaal is gestructureerd rond het uitwisselingsproject en opent daardoor het perspectief op de wereld. Een geloofwaardig verhaal, met schwung geschreven. Een fijn boek om te lezen!

 —

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow