'IJskoud'

Vrijdag, 2 januari, 2015

Geschreven door: Isa Maron
Artikel door: Perfecte Buren

Dit is deel 2 uit de serie De Noordzee Moorden, Galgenveld ging er aan vooraf

Op een koude novemberdag worden de doorgewinterde rechercheur Maud Mertens en de jonge Kyra Slagter weer samengebracht door een mysterieuze zaak. Twee jonge kinderen verdwijnen op bijna hetzelfde moment. Hoewel de politie met man en macht onderzoek doet, kan dat niet voorkomen dat er de volgende dagen meer kinderen ontvoerd worden. Er is geen enkele connectie tussen de verdwijningen: ze vinden overal in West-Nederland plaats, de kinderen zijn tussen de acht en twaalf jaar oud en er wordt geen losgeld geëist. Diverse Amber Alerts leveren niets op. Hoe meer kinderen verdwijnen, hoe groter de onrust in het land wordt.

De cover

West Mus; De cover springt in het oog door de uitgebalanceerde foto. Zware lucht, een nat strand een naakt popje en een strakke horizon. Dat de foto een link heeft met het verhaal wordt duidelijk tijdens het lezen en is een pluspunt. Zonder de titel krijg je alleen al rillingen. Het gebruikte lettertype schept herkenbaarheid in deze reeks en is mooi geschikt. De titel, groot en centraal, benadrukt de kille sfeer. Hij is mooier dan de cover van Galgenveld. De korte inhoud op de achterflap spreekt me aan. Het onderwerp, verdwijningen van kinderen is altijd een pakkend onderwerp. De cover geef ik een 9.

Kookboeken Nieuws

Karin H.; De cover spreekt tot de verbeelding. De achtergelaten pop kun je goed relateren aan de verdwenen kinderen. Een blik op de zee. Toch mis ik iets en dat is misschien de reddingsboei of een deel daarvan. Ik vond dat in het eerste deel onmiddellijk een link naar zoektocht en de hoop op de redding van de verdwenen zus van Kyra, Sarina. Juist omdat de zoektocht naar Sarina ook in dit boek weer een rol speelt, had ik die graag teruggezien. De cover krijgt van mij 7,5 punten.

Hellen; De cover van het tweede deel uit de serie “De Noordzee Moorden” vind ik goed passen bij de titel. Het geeft voor mij een typisch guur Hollands weer aan. De cover geef ik een 8.

Natasja Looije; De cover van het boek vind ik erg sprekend met de foto van het strand en het achtergelaten popje. Het past dan ook uitstekend bij het boek. Ik geef de cover 9 punten.

Jacqueline; Het verlaten strand geeft goed de sfeer mee van het Noordzeestrand in de winter, uitgestorven en leeg. Het is niet zozeer de reden dat ik het boek mee zou nemen, maar de naam van de reeks en de titel van het boek passen goed bij het plaatje. En het ziet er zeker IJskoud uit. De cover een 7.

Mirella; De cover geeft ik een 6. Mij zou hij niet meteen opvallen in de winkel door zijn doffe kleuren. Na het lezen van het boek duidt de cover toch wel echt op het verhaal. De Noordzee en het ijskoude van het water straalt ervan af. De pop die er zo zielig alleen op ligt, doet me meteen denken aan de verdwenen kinderen.

Natasja K.; De cover is wel passend bij het verhaal maar nodigt niet echt uit om het boek te gaan lezen. Cijfer 5

Karin T; Op de cover heel veel tekst, maar toch springt een (naakte) pop op het strand in het oog. Dit doet mij vermoeden dat het boek met kinderen te maken heeft. De titel IJskoud staat in grote letters in het midden met daarboven de naam van de auteur in groen. Onderaan lees ik dat het een thriller is en verder lees ik ‘De Noordzee Moorden’. Ik weet dat het deel twee is in een reeks, maar dit vind ik op de cover nergens terug? Aangezien het een ebook is kan ik de achterflap niet lezen, simpelweg omdat die er niet is. Na het lezen van het boek snap ik de naakte pop op het strand, al is het dubbel en misschien wat vergezocht? Voor IJskoud zijn er verschillende invalshoeken die in het boek aangehaald worden. Ik geef de cover een 6.

Samenvatting van het verhaal

West Mus; Het boek bestaat uit zesenzeventig korte hoofdstukken. In dit boek zitten vier verhaallijnen waarvan er twee een vervolg zijn van wat in het eerste boek gebeurde. De zoektocht van Kyra Slagter naar haar verdwenen zus Sarina en de cursief gedrukte hoofdstukken die zich in Londen afspelen en over het onbekende meisje Jane gaan. De andere twee verhaallijnen hebben te maken met de verdwenen kinderen.

Karin H.; Het verhaal gaat verder waar Galgenveld is gestopt. Kyra en Maud spelen hierin weer een grote rol. Kyra is inmiddels aan haar opleiding Forensisch Onderzoek begonnen. Het verhaal speelt zich opnieuw voor het grootste deel af in Amsterdam. Herkenbare punten die we in Galgenveld al hebben leren kennen.

Natasja K.; Het boek bestaat uit verschillende verhaallijnen: de verdwijning van een groep kinderen, de zoektocht naar Sarina Slagter en op de achtergrond het verhaal van Jane. Het hoofdverhaal gaat over de verdwijning van een groep Nederlandse kinderen.

Jacqueline; In IJskoud, het tweede deel van de reeks De Noordzeemoorden, krijgen de Amsterdamse rechercheur Maud Mertens en haar team te maken met verdwijningen van kinderen. De eerste in Amsterdam, maar later ook uit andere steden. Hoe konden ze meegenomen zijn, waar zijn ze, wie heeft dit gedaan en waarom?

Natasja L.; Het boek gaat over de verdwijning van meerdere kinderen door het gehele land. Een van die kinderen is Jesse, het oppaskind van Sophie. Sophie is de beste vriendin van Kyra Slagter. De mysterieuze zaak wordt toegewezen aan rechercheur Maud Mertens en haar team. Hierdoor komen Maud en Kyra elkaar weer tegen.

Hellen; Wederom komt rechercheur Maud Mertens met Kyra Slagter in aanraking als in november vlak voor de Sinterklaas intocht in Amsterdam zomaar kinderen verdwijnen.

Karin Hazendonk; Het verhaal gaat van start met de verdwijning van Jesse, een jongetje waar een vriendin van Kyra, Sophie op past. Het kind wordt meegenomen vanaf de kinderboerderij als Sophie een ogenblik op haar telefoon kijkt. Op klaarlichte dag wordt Tommy meegenomen vanuit Artis.

Karin T.; Op een paar uur tijd worden in Amsterdam twee jongetjes ontvoerd. Jesse, het oppaskindje van Sophie, de beste vriendin van Kyra Slagter en Thomas die verplicht mee is naar Artis op een verjaardag uitstapje voor zijn zus. De volgende dagen verdwijnen er nog kinderen en in korte tijd staat heel het land in rep en roer. Rechercheur Maud Mertens, die met het onderzoek belast is, zit met de handen in het haar.

Mirella; Op klaarlichte dag tijdens een bezoek aan de kinderboerderij met zijn vaste oppas Sophie, verdwijnt Jesse ineens. Sophie totaal in paniek belt haar beste vriendin Kyra Slagter om haar te komen helpen zoeken. Kyra, die zeer geïnteresseerd is in alles wat maar met politie- en of recherchewerk te maken heeft, springt gelijk op haar brommer en zet de zoektocht naar de kleine Jesse in.

Natasja K.; Rechercheur Maud Mertens onderzoekt samen met haar collega’s de verdwijningen. Helaas kan de politie geen enkele connectie vinden tussen de verdwijningen van de kinderen omdat het op verschillende plaatsen in Nederland gebeurd en er geen losgeld wordt geëist.

Hellen; Deze zaak kost rechercheur Maud Mertens en haar team veel nachtrust, zeker als er kinderen blijven verdwijnen in een strook die loopt door Noord en Zuid Holland.

Karin H.; Er wordt geen spoor van de kinderen gevonden. Maud en haar team staan voor een raadsel. Meer kinderen verdwijnen. Er lijkt geen enkel verband te bestaan. Het enige dat de kinderen met elkaar gemeen hebben, is een bepaald talent.

Karin T.; Geen enkel aanknopingspunt, er wordt geen losgeld gevraagd, de kinderen zijn spoorloos en worden op klaarlichte dag ontvoerd. Verder spookt er een zaak uit het verleden door Maud hoofd waar zij een enorme inschattingsfout maakte en deze keer wil zij kost wat kost op tijd zijn. Een grootscheepse actie wordt op touw gezet en met man en macht wordt gezocht naar de verdwenen kinderen. Als één van hen vermoord teruggevonden wordt, beseffen ze dat de ontvoerders voor niets terugdeinzen.

Hellen; Als er een tip binnenkomt van een medewerker bij MacDonalds, lijkt de zaak in een stroomversnelling te komen, maar het team komt helaas te laat.

Mirella; Kyra is inmiddels begonnen aan haar opleiding Forensisch Onderzoek. Dit door haar interesse in het recherchewerk, maar natuurlijk ook door haar eigen zoektocht naar haar nog steeds spoorloos verdwenen zus Sarina, nu inmiddels al meer dan 4 jaar
geleden.

Karin H.; Kyra blijft vastbesloten om haar zus te vinden ondanks alle tegenstand die zij nog steeds krijgt van haar moeder.

Natasja L.; Door de zaak wordt Kyra weer sterk herinnert aan de verdwijning van haar zus. Zeker omdat ook 4 jaar na dato nog ansichtkaarten worden bezorgd, die haar zus heeft verstuurd. Omdat de rechercheur helemaal in beslag genomen wordt door de zaak met de ontvoerde kinderen besluit ze zelf onderzoek te gaan doen.

Karin T.; Ondertussen graaft Kyra verder in haar onderzoek naar haar vermiste zus Sarina en brengt dit haar naar Norderney, een Duits Waddeneiland. Daar doet zij een ontdekking en ze is er vast van overtuigd dat haar zus dit puzzelstukje voor haar daar achtergelaten heeft.

Jacqueline; En dan is er nog het mysterieuze meisje in Engeland. Wie is ze, wat is haar geheim?

Conclusie

West Mus; Een boek in een reeks is altijd iets bijzonders. Personages komen weer terug en ontwikkelen. Daarom is het moeilijk om als lezer te beginnen met een tweede deel, maar het kan natuurlijk als je geïnformeerd wordt over gebeurtenissen die eerder plaats vonden. Dat heeft Isa zeker gedaan, maar iets teveel. De hele ontknoping van het eerste deel wordt uit de doeken gedaan. Jammer voor iemand die begint met deel twee.

Natasja L.; Het boek sleept je vanaf het begin mee met het verhaal. Het is erg pakkend geschreven en ook de research is goed gedaan. Omdat je weet dat het verhaal op werkelijkheid berust slepen de emoties je mee.

Natasja K.; Het boek leest makkelijk en blijft interessant door de verschillende verhaallijnen. Je wilt blijven lezen omdat je wilt weten hoe het allemaal afloopt.

Jacqueline; Het verhaal leest op zich vlot. En ik vond het verhaal ‘loeispannend’. Je wordt echt het verhaal ingetrokken en leeft met de kinderen mee. Hoe de hoofdpersonen Maud en Kyra alles beleven en wat zij voelen wordt ook zo geschreven dat je echt meeleeft en je betrokken voelt.

Karin H.; Het verhaal gaat flitsend van start. Gevoel van paniek, angst wordt goed duidelijk gemaakt na de verdwijning van Jesse. Het schuldgevoel van Sophie is goed beschreven. Herkenbaar, het is tenslotte een kind wat aan haar zorg is toevertrouwd.

Mirella; De actualiteit en het realistisch schrijven van Isa Maron bezorgt je het gevoel het ECHT mee te maken. Je leeft echt mee met de ouders van de verdwenen kinderen en ook met de ouders en zus van de verdwenen Sarina.

Karin T.; De auteur heeft mij met dit deel aangenaam verrast. Deel 1 kon mij niet echt boeien, maar IJskoud heb ik bijna in één ruk uitgelezen. Ik zat direct mee in het verhaal, vanaf de eerste bladzijde. Waren de karakters in deel 1 oppervlakkig, zijn ze nu degelijk uitgewerkt. Vooral Maud Mertens is in IJskoud een vrouw die er staat en weet wat ze wilt. Ze is door de auteur erg menselijk neergezet, dit in tegenstelling tot deel 1.

Hellen; Dit boek pakt je direct! Dit in tegenstelling tot het eerste deel waar ik echt in moest komen. In het boek heb je eigenlijk 4 verhaallijnen: het onderzoek van Maud, Kyra’s zoektocht naar Sarina, de kinderen die ontvoerd zijn met Tommie’s verhaal en Jane in Londen. Het leest lekker vlot weg.

Karin T.; De hoofdmoot in dit boek is de ontvoering van de kinderen met daartussen geweven het verhaal dat in Maud haar hoofd spookt; “Zóveel blauwe plekken had ze nou ook weer niet”. Door een inschattingsfout in een zaak uit het verleden is Maud extra gedreven om deze kinderen op tijd te redden en gaat ze voluit!

Jacqueline; Je puzzelt mee en probeert net als Maud niet het ergste te denken wat met de kinderen zou kunnen gebeuren. De emoties en gedachten van Maud zijn zo herkenbaar, want voor elke ouder is dit het ergste wat kan gebeuren…. iets met je kind!!

Natasja K.; Persoonlijk is het verhaal over de verdwijning van de kinderen mij ontzettend bijgebleven, omdat je nu weer maar ziet hoe snel je kindje iets kan overkomen.

Karin H.; De wijze waarop de kinderen zijn ‘uitgekozen’ vind ik goed gevonden hoewel ik dan wel de kanttekening wil maken dat alle ouders met beide handen een gratis weekend aanpakken. Ik vraag me af of dat wel realistisch is.

West Mus; Het verhaal waar dit boek om gaat, de verdwijning van de kinderen, heeft me totaal niet gegrepen. Op bepaalde punten werd het ongeloofwaardig. De verhaallijn verteld vanuit Tommy of de andere kinderen, is geschreven uit een té volwassen denkbeeld. De gedachtegang is niet die van kinderen en emoties zijn te miniem of kloppen niet.

Mirella; De titel doet echt zijn eer aan in dit boek. Ik heb ze niet geteld, maar het woord ‘ijskoud’ komt geregeld voor in dit boek. De ene keer letterlijk door ijskoud water en de andere keer figuurlijk doordat je er ijskoude rillingen van krijgt.

Natasja K.; Doordat het verhaal dit jaar is geschreven wordt er veel gebruik gemaakt van gebeurtenissen uit de afgelopen jaren.

Karin H.; De karakters van Kyra en Maud zijn in IJskoud een stuk beter neergezet dan in Galgenveld. Kyra is een stuk minder eigenwijs, denkt meer na over de gevolgen van haar acties en dat geeft haar een meer volwassen imago. Maud vind ik in IJskoud zelfs uitstekend uitgewerkt. Haar gezinsleven is geloofwaardig neergezet, alsmede de bezorgdheid om haar dochter.

Karin T.; Kyra haar rol was deze keer minder drukkend op het verhaal en meer realistisch. In Galgenveld was zij echt wel de bemoeial in het onderzoek, maar nu heeft zij zich afzijdig gehouden en kregen we als lezer een kijk(je) op haar opleiding forensische recherche en haar gedreven onderzoek naar haar verdwenen zus Sarina.

West Mus; Maud worstelt in haar onderzoek met een zaak uit het verleden. Dat wordt regelmatig herhaald, soms een beetje teveel en met te weinig emotie erin zodat het eerder vervelend aanvoelt.

Mirella; Voor mij ook verschillende keren ijskoude rillingen. Zeker als moeder van 2 kids in dezelfde leeftijd is dit wel het laatste wat je hoopt wat ooit zal gebeuren. Het zomaar verdwijnen van je eigen kinderen!!!

Hellen; Ook zit er wel een emotioneel moment in, “De stille tocht”.

West Mus; Het verhaal van Kyra en haar persoonlijk onderzoek naar haar zus maken me wel nieuwsgierig. Toch wringt het een beetje.

Natasja L.; De personages zijn goed uitgewerkt en ik denk dat dit in de volgende delen nog meer uitgewerkt zal worden. Wel vond ik soms de zinnen erg kort en erg staccato geschreven. Ik heb dit wel een aantal keren als storend ervaren.

Jacqueline; Wat mij wel wat stoorde was dat er erg veel terugblikken waren van Maud naar een gebeurtenis, die haar extra drive geeft om de verdwijningen op te lossen. Hetzelfde voor Kyra naar gebeurtenissen uit deel 1. Je hebt daardoor eigenlijk 5 verhalen in dit boek. Dat is te veel.

West Mus; Het verhaal van Kyra en haar persoonlijk onderzoek naar haar zus maken me wel nieuwsgierig. Toch wringt het een beetje.

Hellen; De gebeurtenissen die naar de plot leiden volgen elkaar in een hoog tempo op en je staat verbaast over de vindingrijkheid van de ontvoerders, waardoor het team af en toe even op het verkeerde been wordt gezet.

Karin T.; De plot is goed opgebouwd en wordt zeker niet te vroeg prijsgegeven. De spanning blijft tot de laatste bladzijden. Het verhaal heeft me getriggerd en me bezig gehouden, ook tijdens het lezen. Ik stond bij momenten in de schoenen van Maud en kon haar radeloosheid bijna voelen.

Karin H.; Wat minder vond ik de reis van Kyra naar Norderney. Deze reis was nagenoeg een zelfde beschrijving als haar reisje naar Texel. Weer zonder iets te zeggen de auto van haar moeder meepakken. De veerboot. Het strand. Toch is ze een stukje verder gekomen met haar onderzoek. De wijze waarop? Ik heb daar eerlijk gezegd mijn twijfels over.

Jacqueline; Het is echt een heel spannend verhaal. En ook al vond ik de reden voor de ontvoeringen wat onlogisch, eenmaal je alle listige plannen van de ontvoerders kent, is het niet onmogelijk en is dit boek zeker een aanrader.

West Mus; De verhaallijn van de mysterieuze Jane is wel heel mooi en daar zit een prachtige bijna poëtische emotie in. Alleen al voor dat verhaal zou ik het volgende boek lezen.

Karin T.; Het boek is geschreven met vlotte pen, korte zinnen met hedendaags taalgebruik. Ik vind het een typisch Nederlands verhaal. Om maar een voorbeeldje te noemen ‘hema-worst’, hoe meer Nederlands kan het zijn? Heb ik mij daar aan gestoord, zeer zeker niet. Door het hedendaagse taalgebruik is het boek ‘menselijk’ en in de tijd van ‘nu’ geschreven, daardoor leest het ook makkelijk weg.

Natasja K.; Ik vond het einde erg goed. Je blijft nieuwsgierig naar de verdwijning van Sarina en naar het verhaal van Jane. Kom maar op met deel 3 (en 4)

West Mus; Het boek leest vlot maar het thriller gehalte mist. Voor mij persoonlijk een teleurstelling na Galgenveld.

Hellen; Ik vond dit boek in één woord geweldig. Bij Galgenveld had ik mijn twijfels, maar dit boek heeft alles goed gemaakt en ik kijk uit naar het volgende deel.

Karin H.; Ik merk dat het verhaal groeit. Het maakt nieuwsgierig naar het volgende deel.

Natasja L.; Ik vond het een goed en spannend boek, waar ik de plot al wel van tevoren zag aankomen. Het verhaal is aan het einde niet af waardoor je graag het volgende deel wil lezen.

Karin T.; De schuingedrukte verhaallijn verteld nog altijd de historie over de verdwenen zus. Als lezer hebben we weer enkele puzzelstukjes en vraagtekens bijgekregen, maar met nog twee delen te gaan in deze serie zal Maron langzaamaan ook naar die plot toewerken.

Jacqueline; Eigenlijk zou ik nooit een boek kiezen met dit onderwerp, want ik word al naar bij de gedachte, maar omdat dit deel 2 is uit een reeks, heb ik het boek toch gelezen en ik heb er geen spijt van.

Beoordeling van onze lezers

Natasja Kuperus vindt het boek 4 sterren waard en geeft als tip mee dat je dit deel van ‘De Noordzee moorden’ zou kunnen lezen zonder dat je deel één hebt gelezen, omdat er vaak een terugblik is naar het eerste deel, maar dat je beter toch met deel 1 begint.

West Mus was benieuwd hoe ver Isa Maron durft in te gaan op de verdwijning van kinderen? Helaas heeft het haar totaal niet gegrepen. West vond het op bepaalde momenten zelfs ongeloofwaardig. Zij geeft het boek 3 sterren.

Mirella vond het geen vervelend boek, maar miste wel het “heerlijke” gruwelijke waarin in deel 1 Kyra verzeild raakte en smacht naar deel 3. Brrrrrr…..iljant en 4 sterren.

Hellen vond ‘De stille tocht’ een erg emotioneel moment en vindt het boek in één woord ‘geweldig’. Daarom 5 sterren.

3,5 ster van Karin Hazendonk. Zij vindt de onbekende Jane opnieuw het boeiendste gedeelte van het verhaal en vindt dat we weer iets wijzer geworden zijn over wie ze is. Uitstekend gedaan!

Natasja Looije vindt het verhaal aan het einde niet af, waardoor ze graag het volgende deel wilt lezen en geeft het 4 sterren.

Jacqueline gaf 4 sterren en vond het hoofdverhaal van IJskoud ontzettend goed in elkaar zitten. Zij zat bij wijze van spreken op het puntje van haar stoel. De 2 andere verhaallijnen van de reeks hebben ook een onvervuld gevoel bij haar achtergelaten en de gedachte ‘hoe zit het nou!’.

Alhoewel Karin Teirlynck na Galgenveld niet de intentie had dit boek te lezen, kijkt ze nu toch uit naar deel 3 en geeft 3,5 ster. De lat ligt weer iets hoger! Isa Maron, verras mij met deel 3!?

Groepsbeoordeling;
Cover; 7,2 (1-10)
Conclusie; Dikke 3,5 ster voor ‘IJskoud’
( 1 = slecht, 2 = matig, 3 = voldoende, 4 = goed, 5 = uitstekend )

Eerder verschenen op Perfecte Buren.