‘Ik niet op jou’

Maandag, 22 juli, 2019

Geschreven door: Sally Thorne
Artikel door: Perfecte Buren

Lucy Hutton droomde er als kind al van om bij een uitgever te werken. En haar droom is werkelijkheid geworden want ze werkt al geruime tijd als directie-assistente van een van de twee directeuren van Uitgeverij Bexly&Gamin. Als echte booknerd kan het gewoon niet beter. Zou je denken. Het plezier in haar werk wordt namelijk behoorlijk verpest door de andere directie-assistent, Joshua Templeman. Tot overmaat van ramp houden de twee directeuren kantoor op de 10e etage en dat wil zeggen dat Lucy en Joshua dagelijks tot elkaar zijn veroordeeld. Sinds de fusie tussen de uitgeverijen een jaar geleden zitten ze met elkaar opgescheept. De overige medewerkers smullen van de taferelen tussen de twee, het is inmiddels een bekend gegeven op kantoor dat Lucy en Joshua elkaar in alles willen overtreffen.

De twee lijken in elkaars tegenpolen, het enige dat ze zo op het oog met elkaar gemeen hebben is de passie voor hun werk. Wanneer er een functie vrijkomt voor een derde directielid barst de strijd helemaal los. Zowel Lucy als Joshua hebben belangstelling voor deze baan en alleen de beste wint.

“Liefde en haat zijn twee kanten van dezelfde medaille, en je móet winnen.
Waarom? Je hart en je ego. Geloof me, ik weet er alles van”

Oh oh oh, wat is dit boek lachen! Ken je dat? Gniffelend en zelfs hardop in lachen uitbarsten om de hilarische taferelen die zich voor je afspelen? Het maakt in dit geval niets uit dat het op papier staat, het is allemaal zo beeldend geschreven dat het je geen enkele moeite kost het allemaal voor je te zien. Wat een heerlijk romandebuut is dit van Sally Thorne! Romantische zielen met humor zullen hier van smullen. Ik niet op jou is een geweldig leuk boek!

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Tegenpolen Lucy en Joshua hadden niet leuker ‘gecast’ kunnen worden, succes gegarandeerd wanneer je twee uitersten bij elkaar zet en ze een pak aan uitdagingen geeft. Laat ze dan ieder op hun eigen manier ook nog eens hopen op die ene liefde, competitief en onweerstaanbaar zijn en voilà, je hebt een succesformule te pakken. De intense hekel die ze voor elkaar voelen wordt op een uitermate grappige manier geventileerd en tergt hun verwarrende gevoelens.

‘Ik wou dat ik kon zeggen dat hij lelijk was. Hij zou een kleine vette trol moeten zijn, met een hazenlip en tranende oogjes. Mank, een bochel, wratten en pukkels. Tanden geel als kaas en zweet dat naar uien stinkt. Maar dat is niet zo, het tegendeel is eerder waar. Nog een bewijs dat gerechtigheid niet bestaat.’

Naast werken zijn de dagen gevuld met bizarre gedragsuitingen zoals het staarspel, een kantoorvariant op de staredown, maar ook het elkaar mondeling afkatten en de loef afsteken. Een zeldzaam moment laat hun ware aard zien en dan is het verrassend. Bij elkaar zijn ze op hun hoede, ze werken ieder voor ‘hun kamp’, een fusie tussen deze twee is haast ondenkbaar. Maar intussen voel je ook de onderliggende ‘andere’ spanning opkomen. Je weet alleen niet wanneer en hoe. Dat maakt het kat- en muisspel zo heerlijk om te lezen. Het verhaal deed met vlagen denken aan de streken in Flirten met de baas dat bij Tinteling Romance verscheen, ook zo’n extreme werksituatie die hilarisch uitpakt. Je ziet zonder moeite Lucy en Joshua wedijverend door het kantoor marcheren en de schijn ophouden. Wanneer een personeelsuitje nét iets anders loopt dan gedacht, verandert alles. Tranen van het lachen daar, geweldig!

Sally Thorne heeft er een fan bij! Wat heb ik me vermaakt met deze ultieme feelgood. De stekende dialogen maar zeker ook de diepere emoties die zich nu en dan laten zien maken het boek luchtig maar niet té. Thorne heeft een beeldende schrijfstijl, een scherp gevoel voor humor maar zeker ook een dromerige kijk op romantiek. Soms wat voorspelbaar maar dat is niet erg, dit hoort bij het genre, dat weet je op voorhand. Het is lekker leesvoer met net genoeg aan serieuze inhoud.

Wil je een echte feelgood, dan zit je met deze roman gebeiteld. Ik niet op jou is een heerlijk boek, ik ben heel benieuwd wat het volgende boek van deze auteur gaat brengen! Hopelijk dat dat er ook komt! 4 dikke sterren

Patrice

Eerder verschenen op Perfecte Buren.